Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com

Защита на потребителите: Сделка за общоевропейски правила относно продаваните дефектни продукти

2019-02-08T22:03:41+02:00февруари 1, 2019|Categories: Без категория|

Потребителите, пазаруващи през интернет или на място, ще имат еднакви права ако закупят дефектен продукт, съгласно нови правила, договорени днес.

Директивата относно продажбата на стоки цели да гарантира високо ниво на защита на потребителите в ЕС и да създаде правна сигурност за предприятията, които искат да продават продуктите си в други държави-членки. Тя хармонизира определени договорни права като например възможностите за защита, достъпни за потребителите когато продуктът не работи както трябва или е дефектен и начините за използване на тези възможности.

Правилата, договорени от преговарящите от страна на Парламента и Съвета, ще се отнасят както до онлайн, така и до офлайн (на място) продажбите, като например няма да има значение дали потребителят закупува електродомакински уред, играчка или компютър по интернет или на място в магазин.

Стоките с цифрови елементи (напр. „интелигентни“ хладилници, смартфони и телевизори или цифрови часовници) също са обхванати от тази директива. Потребителите, купуващи тези продукти, ще имат право на необходимите актуализации в рамките на разумен период от време въз основа на вида и предназначението на стоките и цифровите елементи.

Осигуряване на важни договорни права, когато нещо се обърка

Тази директива обхваща и средствата за защита, с които разполагат потребителите, гаранционните срокове, изискванията за доказателство и задълженията на търговеца:

  • при дефектен продукт  потребителят ще има правото да избере дали продуктът да бъде поправен или заменен без допълнително заплащане;
  • потребителят ще има право на незабавно намаление на цената или прекратяване на договора, както и да получи парите си обратно, при определени случаи: например ако проблемът не е отстранен въпрек