Връчване на Гражданската награда на Европейския парламент на 5 октомври в София

2018-10-04T22:45:52+03:00октомври 2, 2018|Categories: Без категория|

1 октомври 2018 г., София

Лауреатът на Гражданската награда на Европейския парламент за 2018 г. за България е архимандрит Партений Фидановски, игумен на Бигорския манастир. Той ще бъде награден на официална церемония, организирана от Бюрото на ЕП в България в партньорство с Народното събрание. Сред гостите на събитието ще бъдат представители на държавни институции, НПО и журналисти. Събитието ще се състои на 5 октомври (петък) от 10.30 часа в северното фоайе на Народното събрание.

Лауреатът на тазгодишното издание на наградата ще се срещне лично с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, след което ще бъде приветстван от депутатите в пленарната зала.

Церемонията по връчване на наградата ще бъде открита от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. След обръщение от страна на г-жа Караянчева ще последва изказване от д-р Андрей Ковачев (ЕНП), издигнал номинацията на архимандрит Партений, както и от страна на самия лауреат.  Архимандрит Партений ще се срещне и с членове на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека.

Лауреатът

Архимандрит Партений Фидановски е предложен от д-р Андрей Ковачев (ЕНП) със следните аргументи: „Архимандрит Партений Фидановски развива широка обществена дейност, организира концерти, изложби и беседи в областта на културното наследство на различните етнически и религиозни групи не само в региона на Бигорския манастир, но и в Македония, Албания и България. По този начин той допринася за укрепването на европейския дух и ценности на общностите в региона. Чрез дейността си архимандрит Партений насърчава преодоляването на вътрешните разделения между гражданите на Македония, както и по-добрата им интеграция с гражданите на съседните държави. През 2017 г. архимандрит Партений и монашеското братство на Бигорския манастир решително подкрепят подписването на Договора за добросъседство между Македония и България, благодарение на който се решават редица отворени въпроси между двете страни и се преодоляват проблеми, трупани с десетилетия. В този критичен исторически момент архимандрит Партений има смелостта да отстоява истината, посланията за добросъседство, европейско сътрудничество и подкрепа за подписания Договор. Благодарение на силния си авторитет сред гражданите на Република Македония, архимандрит Партений успява да повлияе на общественото мнение в полза на историческия Договор. Той публично заема непопулярната по това време позиция, че „текстът е в духа на европейското право, без щети и подценявания на едната или другата страна“. Благодарение на подписания документ и решените двустранни проблеми се отвори пътят към европейска интеграция на Република Македония.“

Мотивите на българското жури

В рецензията си журито в състав Асим Адемов (ЕНП), Момчил Неков (С&Д), Илхан Кючюк (АЛДЕ) и Ангел Джамбазки (ЕКР) изразява подкрепата си към номинацията на архимандрит Партений Фидановски за наградата Европейски гражданин на годината поради безспорния му принос в културния, духовния и обществения живот на Балканите, възстановяването и поддържането на Бигорския манастир, защитата на културното и духовно наследство и на европейските ценности. През изминалата година той е бил един от най-големите привърженици на подписания между Република България и бивша югославска република Македония Договор з