Великобритания трябва да поясни какво иска, казват евродепутатите в дебата за Брекзит

2019-03-24T22:14:47+02:00март 13, 2019|Categories: Без категория|

Днес евродепутатите коментираха вчерашното отхвърляне на сделката за Брекзит в Камарата на общините. Повечето членове на ЕП подчертаха, че Обединеното кралство трябва да вземе решение и да каже какво иска.

Кликнете върху имената на говорителите, за да гледате отделните изявления.

„Ние не се занимаваме с театър, а с реалния живот на гражданите на ЕС и Великобритания. Единствената сигурност, която имаме, е увеличената несигурност”, каза Мелания Габриела Чот от името на румънското председателство на Съвета. „ЕС остава отворен за преговори, стига краят им да е обозрим и трябва да се подготви за всички възможни сценарии, включително и за Брекзит без сделка.”

„Независимо от огромните усилия на Европейския съюз да помогне, ние все още нямаме яснота и отново очакваме поредното гласуване в Камарата на общините”, каза Франс Тимерманс, първият заместник-председател на Европейската комисия. „Не виждам по-добро решение от договореното споразумение за оттегляне. Ние сме в ръцете на британската политическа система – сега те трябва да решат как да продължат напред.“

Главният преговарящ от страна на ЕС относно Брекзит Мишел Барние заяви, че „отговорността да се намери изход по справедлив и честен начин е в ръцете на Обединеното кралство“. Той подчерта, че няма да има допълнителни тълкувания или уверения. Споразумението за оттегляне „е и ще остане единственият наличен договор. Рискът отизлизане без сделка никога не е бил по-голям. Призовавам ви да не подценявате този риск или неговите последствия ”, заключи Мишел Барние, „но ЕС е готов да се изправи пред тазиситуация, ако трябва ”.

„Каква катастрофа. Едно цяло поколение ще пострада ”, каза Манфред Вебер (ЕНП, Германия). „Няма как ЕС да спаси Великобритания; от нея зависи решрешението. Няма възможност за удължаване на срока, ако не получим разяснения от британската страна”, заключи той.