Наградата „Достъпен град“ за 2020 г. се присъжда на град Варшава в Полша. Като включи хората с увреждания и с нужди по отношение на достъпността в своите усилия да направи града по-достъпен, Варшава успя да постигне съществено цялостно подобрение за улесняване на достъпа до града в рамките на кратък период от време.

На церемонията по награждаването европейският комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен заяви: С наградата „Достъпен град“ наградените градове могат да бъдат източник на вдъхновение за други градове в ЕС и извън него, които са изправени пред подобни предизвикателства. Варшава, победител в 10-ото издание, е пример за други, като демонстрира, че може да бъде постигнато много за кратък период от време и че ангажираността е от ключово значение за успеха.

За изданието за 2020 г. Комисията получи 47 кандидатури. Град Кастело де ла Плана в Испания и град Шелефтео в Швеция са на второ и трето място сред победителите. Ханя в Гърция, Тарту в Естония и Еврьо във Франция получиха специално отличие. Ханя бе отличена за използването на технология за осигуряване на достъпни места за паркиране, Тарту за собствения си подход към достъпността, а Еврьо за дейността си във връзка със скритите увреждания.

Контекст

Конкурсът за наградата „Достъпен град“, организиран от Комисията заедно с Европейския форум на хората с увреждания, е едно от действията, предвидени в Европейската стратегия за хората с увреждания за периода 2010—2020 г.

Наградата бе стартирана през 2010 г. с цел повишаване на осведо