В периода 30 октомври – 1 ноември във Велико Търново се събраха средношколци от цялата страна, които участваха в симулация на заседания на Съвета на ЕС и Европейския парламент, както и в Младежки дебат на тема „Накъде отива Европа?”. В събитието бяха включени повече от 80 ученика на възраст 17-18 години от 18 града в България, които бяха пряко избрани от своите връстници чрез демократични избори в училищата.

От град Шумен в младежкото събитие участваха четирима души от 12-ти клас на ППМГ „Нанчо Попович“: Гергана Василева, Богомил Митев, Калоян Стоянов и Стоян Начев с ръководител Виолета Маразова, а от Търговище – две дванадесетокласнички от СУ „Св. Седмочисленици“ – Валентина Славчева и Мая Николова с ръководител Анета Милева.

Основната тема на дискусиите беше „Как да се формира новият европейски бюджет за периода 2020 – 2027 година”.

В заседания на Съвета на ЕС шуменци представиха позициите на унгарското правителство, а търговищенци – на правителството на Швеция.

Участниците в симулацията оформиха пет от общо седем парламентарни групи, аналогични на Европейския парламент, като шуменци участваха в групите на Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и на Алианса на либералите и демократите за Европа. Търговищенци бяха част от групите на Конфедеративна група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица и Група „Европа на свободата и пряката демокрация“.

В дебата с младежите участваха българските евродепутати Ева Майдел и Светослав Малинов и доц. д-р Иво Инджов, преподавател в катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ на Великотърновския университет.

Събитието беше открито от зам. кмета на Велико Търново – проф. Георги Камарашев, а гости на симулациите бяха ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България – Теодор Стойчев и проф. д-р Ингрид Шикова – професор по Политики на ЕС, катедра „Европеистика”, СУ „Св. Кл. Охридски”.

Участниците в събитието посетиха музей „Учредително събрание”, а в навечерието на Деня на народните будители съпреживяха спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Шуменци се включиха и в обиколката на Арбанаси на 1 ноември. Тя беше по повод на 2018 – Европейска година на културното наследство.

 

Националното събитие беше организирано от информационните центрове от Мрежата „Европа Директно” в България съвместно с Представителството на Европейската комисия и Бюрото на Европейския парламент в България.

Целта е младите хора да повишат информираността си за предстоящите през месец май 2019 г. избори за Европейски парламент и начините на взимане на решения в ЕС, а също така да се включат в процесите на обсъждане на бъдещото развитие на Европа.