Пленарната сесия се проведе в Брюксел в рамките на един ден поради опасения за разпространението на коронавируса. Депутатите обсъдиха проблема с COVID-19 във вторник сутрин, като подчертаха нуждата да бъде забавено напредването на заразата из Европа. Те също така призоваха за солидарност сред страните в ЕС и за средства за изследвания на вируса.

В дебат за срещата на върха на ЕС през февруари, на която лидерите на страните в ЕС не успяха да се договорят за дългосрочния бюджет на ЕС, депутатите определиха предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел като недостатъчно амбициозно. Те също така заявиха, че няма да подкрепят лошо споразумение за финансирането на ЕС за следващите седем години.

ЕС трябва да помогне на Гърция да овладее ситуацията на границата с Турция, заявиха депутатите по повод на притока на мигранти. Много от изказалите се в дебата посочиха, че кризата с бежанците от 2015 г. не трябва да се повтаря и че общата политика на ЕС за предоставяне на убежище трябва да се актуализира.

В началото на сесията депутатите приветстваха новата Стратегия за равенство на половете, обявена неотдавна от Европейската комисия, но подчертаха нуждата от конкретни мерки. „Реализирането на правата на жените не е възможност, това е дълг и може да се осъществи при наличие на политическа воля“, заяви заместник-председателят на Парламента Марейд Макгинес.

Други теми

Тази седмица лидерите на политическите групи решиха да променят календара на работата на Парламента като предпазна мярка във връзка с коронавируса. Следващата пленарна сесия също ще бъде съкратена и ще се проведе на 1-2 април в Брюксел, а заседанията на парламентарни комисии, планирани за следващата седмица, се отлагат.