“Границите в ЕС трябва да се отворят възможно най-скоро”, заяви в интервю председателят на комисията по граждански свободи в ЕП Хуан Фернандо Лопес Агилар.

След като месеци наред свободното движение в рамките на Шенгенското пространство беше ограничено, Парламентът настоява за бързо и координирано завръщане към отворени вътрешни граници. Преди пленарно гласуване през юни за състоянието на зоната на Шенген председателят на парламентарната комисия по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания) сподели очакванията си.

Кога ще се отворят отново вътрешните граници в Шенгенското пространство?

Те трябва да се отворят възможно най-скоро, това е моето послание. Явно обаче това няма да стане напълно преди началото на юли. Нашата комисия е напомняла на държавите членки, че те имат задължения съгласно европейското законодателство, съгласно Кодекса на Шенегенските граници. Законът заявява, че каквито и да са ограничения трябва да бъдат ограничени във времето и причините за тях да бъдат разумни и пропорционални.

Сега е важно Комисията да проследи за възстановяването на свободното движение в рамките на времеви етапи. Министрите на вътрешните работи трябва да координират всички удължавания на рестрикциите с Комисията. Очевидно е, че без Шенген не може да има икономическо възстановяване. По мое мнение без Шенген не би имало Европейски съюз.

Прочетете какво може да направи ЕС за отварянето на границите в Шенгенското пространство.

Има ли нужда зоната на Шенген от по-добра координация и управление?

За съжаление, липсва координация. Правителствата на страните не изпълниха задълженията си. Те трябваше да се уведомят едно друго, преди да въведат граничен контрол, и да информират Комисията, за да може тя да се увери, че ограниченията са за определено време и не дискриминират граждани. В процеса на възстановяване на нормалното функциониране на Шенген ние ще се уверим, че тези грешки се превръщат в научени уроци.

Ако има втора вълна на заразявания, какво трябва да направим по различен начин в Европа? Затварянето на граници ли е най-добрият начин да предотвратим разпространението на вируса?

Нека си го признаем, пандемията ни изненада. Бяха взети безпрецедентни мерки. Това постави под въпрос свободи, които в продължение на години приемахме за даденост. Свободното движение бе спряно и това оказва щети. Но точно защото ситуацията беше безпрецедентна, ние трябва да покажем разбиране към грешките на правителствата в техния стремеж да защитят общественото здраве, което е приоритет номер едно.

Гледайте цялото интервю, което също така засяга теми като разширяването на Шенген, миграцията, предоставянето на убежище и използването на лични данни в борбата срещу коронавируса.

Прочетете какво прави ЕС срещу COVID-19 и се запознайте с хронологията на взетите мерки.