„Бъдещето ще бъде такова, каквото го сътворим. Европа ще бъде такава, каквато искаме да бъде“.
Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

 

Всяка година през септември председателят на Европейската комисия произнася своята реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент, в която прави преглед на изминалата година и представя приоритетите за предстоящата година.

Председателят посочва също как Комисията ще се справи с най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз, и представя идеи за оформяне на бъдещето на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе своята реч на 15 септември 2021 г. Речта ще бъде последвана от дебат в пленарната зала с членовете на Европейския парламент.

Приоритети на Комисията „Фон дер Лайен“

Приоритетите, определени в началото на мандата, продължават да са актуални във връзка със справянето с днешните предизвикателства. Комисията удвои усилията си за борба с пандемията и за извеждане на Европа от икономическата криза, без да забравя политическите си приоритети. Комисията остава изцяло ангажирана да реализира водещите си инициативи — Европейския зелен пакт и стратегията в областта на цифровите технологии, тъй като те са от ключово значение за възстановяването на европейската икономика и за изграждането на по-гъвкава, устойчива, справедлива и благоденстваща Европа.

Европа трябва да играе водеща роля в прехода към здрава планета и към нов цифров свят. Ще може да го направи обаче само чрез обединяване на хората и чрез модернизиране на нашата уникална социална пазарна икономика в съответствие с днешните нови амбиции. Това означава да използваме оптимално нашите предимства и потенциал и да се съсредоточим върху равенството и създаването на възможности за всички — мъже и жени, млади и стари, от изток, запад, север или юг. Европа ще продължи да се стреми към повече постижения.

Връзки по темата:

Европейски зелен пакт

Европа, подготвена за цифровата ера

Икономика в интерес на хората

По-силна Европа на световната сцена

Партньорства за утвърждаване на европейския ни начин на живот

Нов тласък за европейската демокрация

Предишни речи за състоянието на Съюза