Всяка година през септември председателят на Европейската комисия произнася своята реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент, в която прави преглед на постигнатото през изминалата година и представя приоритетите за предстоящата година.

Председателят посочва също как Комисията ще се справи с най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз, и представя идеи за оформяне на бъдещето на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе своята реч на 16 септември 2020 г. Речта ще бъде последвана от дебат в пленарната зала с членовете на Европейския парламент.

Представителството на Европейската комисия и Бюрото на Европейския парламент в България организират съвместно гледане на речта от 10 до 12 ч. в Дома на Европа в София, което ще бъде последвано и от анализ на основните послания на речта и какво означават те за България. Събеседници ще бъдат Весела Чернева, Георги Ангелов и Веселин Желев. В дискусията ще вземат участие още ръководителят ни Цветан Кюланов, както и Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на ЕП в България.

Европа Директно – Сливен организира също съвместно гледане на речта в своята семинарна зала на ул. „Славянска“ № 3, ет. 4. Очакваме всички заинтересовани. Ако не можете да дойдете, гледайте събитието на живо с превод на български тук.

Още информация за речта ще намерите тук 👉 europa.eu/!Tr84Ht