След сделка и 91 часа спорове битката за #EUbudget се пренася в Европарламента

Европарламентът се събира в четвъртък за извънредна сесия с „начална оценка“ на постигнатото споразумение, в което за одобряване на схемата за възстановителния план след коронавируса бяха направени отстъпки чрез орязване на редица програми.

Европарламентът предупреди още в хода на бюджетните преговори отпреди коронавирусната криза, че каквато и сделка да се гласува, той няма да даде „празен чек“ за нея, а тя ще бъде разгледана внимателно. Споразумението не би могло да влезе в сила без одобрение от ЕП – нужните регламенти за МФР се приемат от Съвета след гласуването му.

И председателят на институцията Давид Мария Сасоли, от когото неколкократно е идвало споменатото предупреждение, даде сигнал, че ЕП може да иска промени. „Това е безпрецедентно споразумение между правителствата за съживяване на европейската икономика“, написа той. Но следващото изречение е: „Сега трябва да работим, за да подобрим тези инструменти, няма да се откажем от по-амбициозна МФР и яснота за новите собствени ресурси. ЕП ще работи, за да защити интересите на гражданите на ЕС.“

В следващите дни различни групи, които не са доволни от резултата, ще се надпреварват за вниманието на парламента. Намалените средства във Фонда за справедлив преход пък се очаква да разгневят зелените и други групи в ЕП.  „Обнови Европа“ пък вече обяви в кои сфери ще търси промяна – Многогодишната финансова рамка, върховенството на закона и собствените ресурси на съюза (инструменти, с които ЕС опитва да си осигури приходи, допълващи вноските на страните членки).

Друг спорен момент е доколко е направен компромис с идеята за обвързването на отпускането на евросредства с върховенството на закона. В заключенията той се споменава с думите: „Европейският съвет подчертава важността на защитата на финансовите интереси на ЕС. Европейският съвет подчертава значението на уважението на върховенството на закона. На тази база се въвежда режим на условност за защита на бюджета… Комисията ще предложи мерки в случаи на нарушение да се приложат от Съвета с квалифицирано мнозинство.“ Унгария, Полша и Словения заплашваха да наложат вето на всяка сделка, създаваща връзка между достъпа до еврофондове и законността в дадена страна от ЕС.

 

Обичайно предложение за МФР дава Еврокомисията, решението се взема в Съвета, а Европарламентът само дава своето съгласие, но няма право да прави промени.

В последните години обаче евродепутатите решиха да са по-активни, започнаха да дават предложения още преди началото на обсъжданията и не изключват възможността да отхвърлят решението на Съвета, ако то им се стори недостатъчно добро. При това положение, докато не бъде постигнато споразумение, таваните на разходите за 2021 г. ще останат същите като тези от 2020 г.

Още за постигнатото споразумение