В сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е публикуван списък на сто и тринадесет български общини, които получават ваучери за безплатен високоскоростен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Класираните победители от България са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати. Основният принцип за избор на победителите „пръв кандидатствал – пръв спечелил“.

Българските общини ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което представлява приблизително 4.04% от общия бюджет на конкурса. Европейската комисия е подготвила и списък с резервни общини, които ще получат ваучер, в случай на оттегляне на някоя община.

До края на 2018 г. се очаква победителите да подпишат споразумение с Комисията за получаване на ваучери. До 18 месеца след това, местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.

От област Шумен успелите общини са: Велики Преслав, Венец, Върбица, Каолиново, Каспичан, Нови Пазар и Шумен; от област Търговище: Антоново, Попово и Търговище.