Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com

Седем политически групи в началото на мандата на Парламента

2019-07-15T10:28:32+03:00юли 5, 2019|Categories: Без категория|

Европейският парламент започна мандата си на 2 юли със седем политически групи. Прочетете повече за тях и за техните лидери.

Политическите групи в Парламента са обединения на депутати от различни държави, които споделят сходни идеи и виждания.

Според правилата на Парламента за сформирането на група са нужни поне 25 депутати от поне една четвърт от държавите членки (т.е. седем).

За депутатите не е задължително да се присъединят към която и да е от групите. Към момента 57 членове на Парламента ще останат извън съществуващите групи.

В същото време политическите групи имат определени предимства – те определят дневния ред на Парламента, получават повече време за изказвания в пленарна зала, разполагат със свой персонал и бюджет за организиране на срещи и разпространение на информация. Групите също така определят състава на парламентарните комисии и делегации.

По всяко време на мандата могат да бъдат сформирани нови политически групи, но за момента седем отговарят на условията в Правилника за дейността на ЕП. По-долу те са изброени според броя на членовете им:

Политическа група Председател или съпредседатели Брой членове
Група на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер (Германия). Г-н Вебер започва четвъртия си мандат като депутат в ЕП. Той е начело на групата от 2014 г. 182
Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (С&Д)