Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com
Начало/Съвместно изявление на първия заместник-председател на Комисията, заместник-председателя Ансип и комисарите Йоурова и Габриел една година след убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция

Съвместно изявление на първия заместник-председател на Комисията, заместник-председателя Ансип и комисарите Йоурова и Габриел една година след убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция

2018-10-27T10:48:26+03:00октомври 17, 2018|Categories: Без категория|

Брюксел, 16 октомври 2018 r.

Днес се навършва една година от убийството на Дафне Каруана Галиция. Днес отдаваме почит на усилията и непоколебимостта на Дафне, Ян Куцяк и много други журналисти, които в търсене на истината жертват всичко — понякога дори живота си. Това е и повод за всички нас в Европа да си припомним наша основна ценност: правото ни да говорим свободно.

Комисията твърдо защитава свободата на словото и свободата на медиите. Демокрацията не може да просъществува, ако журналистите не могат да правят свободни репортажи, ако са подложени на цензура, ако им се пречи да критикуват властта и особено ако са сплашвани, тормозени, заплашвани и понякога дори убивани само защото вършат работата си. От журналистическата работа зависи самата демокрация.

Във връзка с това трябва да имаме предвид и подаващите сигнали за нередности, които често са източници за разследващата журналистика и които също имат нужда от закрила. Те разчитат на нас да осигурим тяхната безопасност — не трябва да ги разочароваме.

Не искаме тези убийства да ограничат свободата на медиите. Гражданите трябва да могат да си съставят собствени мнения въз основа на свободни разследвания и независими репортажи.

Ето защо лицата, отговорни за тези убийства, трябва да бъдат изправени пред съда. Искаме цялата истина. Трябва да дадем ясен сигнал на всички журналисти: да се работи в Европа е безопасно. Ако журналистите са принудени да мълчат, демокрацията не функционира. Това няма да се случи в Европа. Не през нашия мандат.

Източник: Европейската комисия

Споделете новината. Изберете желаната платформа: