На 15 май 2022 година, неделя, в гр. София ще се проведе четвъртото издание на едно от най-атрактивните и масови спортни събития на столицата – Kaufland София полумаратон, както и безплатното състезание за ученици “RUN4EU”. За трета поредна година спортното събитие ще бъде под наслов „0 пластмаса за еднократна употреба“, като част от 360-градусовата стратегия за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, която съорганизаторът на полумаратона Kaufland България прилага в духа на Европейския зелен пакт и политиките на ЕС за насърчаване на т.нар. кръгова икономика.

Kaufland София полумаратон включва няколко дисциплини с различни дистанции и условия, сред които – класически полумаратон (21,1 км) и бягания на 10 и 5 км. Събитието е част от цялостната стратегия за устойчиво развитие на Kaufland България и негова основна цел е да насърчи активния и здравословен начин на живот. Именно заради това полумаратонът предлага голямо разнообразие на дисциплини, подходящи за всички, които биха искали да изпитат възможностите си.

Сред мерките, които организаторите ще предприемат по време на събитието, са замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната и още редица други мерки.

Регистрацията за Kaufland София полумаратон е вече отворена и всеки, който желае да участва, може да се запише на уебсайта https://sofiahalfmarathon.com. Стартът на бягането ще бъде даден в 9:00 часа от площад „Народно събрание“, а финалната зона ще бъде на националния стадион „Васил Левски“. Освен атрактивно трасе, програмата на полумаратона включва специално паста парти преди състезанието и богат избор от дисциплини за малки и големи. Благодарение на тях организаторите очакват то да привлече по-голям брой участници в сравнение с предишните три издания.

В рамките на софийския полумаратон тази година отново ще се проведе инициативата “RUN4EU“, която се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюро за връзка на Европейския парламент в България. Тя е насочена към ученици в различни възрастови групи и има за цел да насърчи активния начин на живот сред децата в България. Според последния доклад в рамките на цикъла „Състояние на здравеопазването в ЕС“ наднорменото тегло и затлъстяването при юношите са все по-голям проблем за общественото здраве. Физическата активност сред възрастните също е ниска, като едва 58 % упражняват поне умерена физическа активност всяка седмица, което е под средното равнище за ЕС от 64 %.

„RUN4EU“ представлява отворено състезание, в което могат да се включат безплатно ученици и училищни отбори. Съревнованието между тях може да бъде на индивидуален принцип на дистанции от 600 метра до 21,1 км или групово, като отборите имат възможност да изминат цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км.

Kaufland София полумаратон и състезанието за ученици се организират от Спортен клуб „Бегач“, Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България в партньорство със Столична община, Бюро за връзка на Европейския парламент в България и клуб „Приорити Спорт“.

За Спортен клуб „Бегач“:  Спортен клуб „Бегач“ е неправителствена организация в обществена полза, основана през февруари 2012 г. в София. Основната мисия на клуба е да подкрепя и развива бягането и кардио спортовете, както и масовата спортна култура. Всички събития, организирани от „Бегач“, са насочени към хора, които се стремят към здравословен и активен начин на живот. Годишно близо 6000 души участват в състезанията на “Бегач”. Клубът е член на Българската федерация по лека атлетика. Има 185 членове и 16 картотекирани състезатели. „Бегач“ работи за популяризиране на любителския спорт и здравословния начин на живот и вярва, че бягането, благотворителността и бизнесът трябва да работят заедно.

За Kaufland: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 1,7 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 61 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.