Стотина деца се возиха за първи път във влак през уикенда по маршрута Търговище – Шумен – Каспичан. В железопътното приключение се включиха деца от търговищките села Баячево, Лиляк, Буховци, Голямо Соколово, Драгановец, Кралево, Макариополско, Острец, Пробуда и Стража. В тези населени места няма жп гари и затова много от децата не бяха виждали железница. Оказа се, че и 54-годишната Еленка от Баячево до 26 юни 2021 г. нито веднъж през живота си не бе пътувала с влак.
Пътешествието с познавателна цел бе организирано от Информационния център от ново поколение на Европа директно в Шумен и бе посветено на Европейската година на железопътния транспорт. В реализацията на инициативата се включиха представители на ръководството на БДЖ и читалищата в селата.
Специалните пътници бяха посрещнати сутринта в събота на гара Шумен от началник-гарата Милен Грозданов. Той разказа факти от историята и организацията на железниците и представи предимствата на пътуването с влак, показа различни видове локомотиви и пултове за управление на движението. След като видяха използваните през годините различни видове и категории жп билети, всяко дете получи за спомен изработен и подпечатан с логото на „Европа директно“ картонен розов билет. Той бе валидиран на стара касова машина – прародител на днешния принтер, от началник-гарата. Малчуганите се повозиха на мотриса и видяха няколко интересни влакови маневри. Имаха възможност да се возят както на пътнически влак, така и на бърз.
В знаковата за българския железопътен транспорт гара Каспичан търговищките деца се потопиха в отминалите времена. Видяха една от най-големите гарови водни кули в България, останала от периода, когато влаковете са били теглени от парни локомотиви и почти на всяка гара трябвало да се допълват с вода. Разгледаха огромните съоръжения, с които локомотивите на гарата се завъртат на 360 градуса и други оригинални технически съоръжения. По-смелите удариха и бронзовата камбана на гара Каспичан, извествявала на времето потеглянето на всеки влак. Музейната експозиция на гара Каспичан бе представена от ветерана на железниците Иван Дилов.
По време на еднодневното пътуване екипът на „Европа директно“ предоставяше на пътниците във влака и по гарите информационни материали за популяризиране на европейските приоритети и на инициативата за превенция срещу Ковид-19 „България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота“.