Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посети Киев в петък, за да изрази подкрепата на Европейския съюз към украинския народ, да осъди необоснованото руско нападение и да изрази надеждата си за бързото разрешаване на конфликта.

Председателят Р. Мецола посети Киев по покана на председателя на украинския парламент Върховна Рада Руслан Стефанчук.

„Тук съм, за да ви кажа, че сме с вас, и в добри времена и в трудни времена. Никога няма да ви изоставим“, заяви председателят Р. Мецола в обръщението си към Върховната Рада.

По време на престоя си в Киев председателят Р. Мецола се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, с министър-председателя Денис Шмихал, с председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук, както и с представители на политическите групи.

Снимки и видеоматериали, включително речта на председателя на ЕП Р. Мецола пред Върховната Рада, както и изявлението й за медиите заедно с председателя Стефанчук, са достъпни в Мултимедийния център на Европейския парламент:

Прессъобщение: Роберта Мецола подкрепя украинския народ в Киев (EN)

Реч на Р. Мецола пред Върховната Рада: Смелост и надежда за народа на Украйна (EN)

Снимки и видеоматериали:

Медиен пакет: Солидарност с Украйна

Видеозапис: Обръщение на председателя на ЕП Р. Мецола към Върховната Рада

Видеозапис: Среща на Р. Мецола с президента на Украйна В. Зеленски

Посещение в Полша

В събота, заедно с полския министър-председател Матеуш Моравецки, председателят на ЕП Р. Мецола посети училище в град Отвоцк, в близост до Варшава, в което са настанени украински семейства, бягащи от войната.

Тя заяви: „Впечатлени сме от усилията, положени от Полша, нейните общности и граждани. Вие предоставихте на хората в нужда безопасно и сигурно пространство. Толкова е затрогващо да видя това — това е най-доброто от Европа.“

„Същевременно Полша носи най-голямата тежест на последиците от войната от държавите извън Украйна. Ето защо се нуждаем от по-голяма подкрепа за Полша и други държави, които приемат бежанци от войната в Украйна“, призова тя.

Прессъобщение на ЕП: Роберта Мецола: Повече подкрепа за държавите, приемащи украински бежанци (EN)

Дебати по време на пленарната сесия на 4-7 април

По време на пленарната сесията следващата седмица в Страсбург Европейският парламент ще проведе серия от дебата и гласувания, свързани с положението в Украйна, по-специално дебат във вторник относно защитата на децата и младите хора, които бягат от насилието, както и дебат в сряда относно резултатите от срещата на върха на Европейския съвет.

Допълнителна информация относно темите и дебатите може да намерите в Информационния бюлетин за пленарната сесия – 4-7 април 2022 г.

Допълнителни аудиовизуални материали относно подкрепата на ЕП за Украйна:

На 1 март 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски направи обръщение към Европейския парламент по време на извънредно пленарно заседание:

Прессъобщение на ЕП: Руската атака срещу Украйна бележи нова ера за Европа, смятат евродепутатите

Видеозапис: Обръщение на В. Зеленски към Европейския парламент

В подкрепа на Върховната Рада Европейският парламент стартира специален съвместен уебсайт, където се публикуват новини, видеоматериали и подкастове, информация за законодателство и резолюции, за подкрепата на ЕС към Украйна.

Прессъобщение: Европейският парламент стартира уебсайт в сътрудничество с украинския парламент (EN)

Връзка към интернет страницата: The EU stands with Ukraine