Европейският съюз оказа подкрепа на страните от Западните Балкани и източните съседки в борбата с коронавируса. Сега погледът е отправен към бъдещите отношения.

ЕС се стреми да развива връзки със страните по границите си, особено с тези от Западните Балкани, които може да се присъединят в бъдеще. Страните кандидатки за момента са Албания, Северна Македония, Сърбия и Черна гора, а потенциални кандидатки са Босна и Херцеговина и Косово.

Източното партньорство е форум за сътрудничество с други шест държави – Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

С всички тези страни ЕС поддържа близки отношения, като чрез различни инициативи се опитва да стимулира търговията и да укрепи демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.

В последните месеци ЕС предостави финансова помощ за справяне с кризата с коронавируса, като в същото време обмисля бъдещото развитие на връзките.

Подкрепа по време на пандемията

През април ЕС обяви, че осигурява от съществуващите ресурси около 3,07 млрд. евро за южните и източните страни съседки и още 800 млн. евро за страните от Западните Балкани и Турция. Парите бяха насочени за подпомагане на борбата с коронавируса.

В допълнение Парламентът одобри на 15 май отпускането на благоприятни заеми в размер на 3 млрд. евро за справяне с последиците от кризата. Албания ще получи 180 млн. евро, Босна и Херцеговина – 250 млн. евро, Грузия – 150 млн. евро, Йордания – 200 млн. евро, Косово – 100 млн. евро, Молдова – 100 млн. евро, Черна гора – 60 млн. евро, Северна Македония – 160 млн. евро, Тунис – 600 млн. евро и Украйна – 1,2 млрд. евро.

Сред другите конкретни мерки е и инициатива за здравна сигурност за 9 млн. евро за подобряване на капацитета на епидемиолози и други здравни работници на предна линия във всички страни съседки и кандидатки за членство.

Прочетете как ЕС подкрепя други региони, включително страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

Научете как ЕС се бори с кризата с коронавируса и се запознайте с хронология на взетите мерки.

Бъдещи отношения

На 17 юни Парламентът ще гласува резолюция за връзките със страните от Западните Балкани, която призовава за конкретни действия за успех на процеса на разширяване.

Парламентът винаги е подкрепял възможността тези страни да се присъединят към ЕС, когато са готови. В резолюция от октомври 2019 г. депутатите изразиха разочарование, че на Албания и Северна Македония тогава не бе дадена зелена светлина за започване на преговори за членство. Те подчертаха, че процесът на разширяване играе решаваща роля за стабилизацията на Западните Балкани.

След месеци забавяне през март Европейският съвет реши да стартира преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония.

На 17 юни Парламентът ще изрази в друга резолюция позицията си за бъдещето на Източното партньорство. През май 2019 г. Европейската комисия стартира консултация по темата с цел определяне на нови цели на сътрудничеството. Това доведе до публикуването през май 2020 г. на общо изявление на ЕС за политиката към източните съседи. Следващата стъпка е среща на върха на ЕС и страните от региона на 18 юни.