Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com
Начало/Пластмасови изделия за еднократна употреба: #ГотовиЛиСтеЗаПромяна #ReadyToChange? #BeatPlasticPollution?

Пластмасови изделия за еднократна употреба: #ГотовиЛиСтеЗаПромяна #ReadyToChange? #BeatPlasticPollution?

2018-09-13T16:33:39+03:00юли 23, 2018|Categories: Европа|

Пластмасови изделия за еднократна употреба: #ГотовиЛиСтеЗаПромяна #ReadyToChange? #BeatPlasticPollution?

юли 11, 2018

Кампания на ЕС против пластмасовите продукти за еднократна употреба.

Животът е толкова забързан, че не винаги имаме време да помислим за ефекта от малките ежедневни избори, които правим, като например използването на чаша за кафе с пластмасов капак за еднократна употреба или пиенето на напитка със сламка.

43% от всички морски отпадъци, замърсяващи нашите океани, се състоят от едва 10 вида пластмасови продукти за еднократна употреба: кутии за храна, чаши и капачки за напитки за еднократна употреба, памучни тампони, прибори (включително чинии, бъркалки и сламки), балони и пластмасови дръжки за балони, пакети и опаковки, бутилки от напитки, фасове, санитарни продукти и торбички за пазаруване. След като изпълнят предназначението си, те често се оказват замърсяващи света на природата – изхвърлени от вълните на плажа или потопени в океаните ни. Тези отпадъци имат негативен ефект върху екосистемите, биоразнообразието и дори върху човешкото здраве.

Това не може да продължава. Необходимо е да променим начина си на мислене по отношение на пластмасовите изделия за еднократна употреба.

Какво представлява кампанията за ограничаване на пластмасовите изделия за еднократна употреба?

За да повиши осведомеността относно устойчивите алтернативи на пластмасовите продукти за еднократна употреба, на 5 юни 2018 г. Европейската комисия стартира кампания за обществено обсъждане. Тя започна в Световния ден на околната среда, който тази година се проведе под надслова „Да победим замърсяването с пластмаси“. Кампанията се фокусира върху ефекта на различните пластмасови изделия за еднократна употреба, подчертавайки устойчивите и достъпни алтернативи, които имаме на разположение за решаване на проблема.

Кампанията насочи вниманието към различни категории пластмасови изделия за еднократна употреба, включително памучни тампони, торбички за пазаруване, чаши за кафе и капачките им, сламки, прибори, дръжки на близалки, опаковки на сладкиши и пластмасови бутилки.

Коя е целевата аудитория?

Кампанията е насочена към младите и динамични хора, които винаги са в движение. Както бе посочено в редица доклади, изследвания и проучвания на общественото мнение, включително проучване на Евробарометър , по-голямата част от тази група е добре запозната и загрижена за ефекта от пластмасовите изделия за еднократна употреба върху околната среда и рисковете за здравето, причинени от пластмасовите и морските отпадъци.

Но нивото на осведоменост на целевата аудитория не се отразява върху ежедневния избор, който тя прави. Хората продължават да пият кафе от чаши за еднократна употреба и да използват сламки за напитките си. Многобройните кампании и снимки, показващи ефекта на пластмасовите изделия за еднократна употреба върху живота в моретата, не са ги убедили да спрат да ги използват. Явно е необходима нова инициатива с по-убедителни аргументи.

Какво включва кампанията?

Кампанията срещу пластмасите за еднократна употреба използва тристъпков подход към аудиторията си. Той включва:

  • видео, противодействащо на всеобщото възприемане на пластмасовите изделия за еднократна употреба като удобни артикули и предлагащо повече информация за кампанията.
  • информация в социалните медии, представяща „изкусителната“ сила на пластмасовите изделия за еднократна употреба – техните „ритуали на ухажване“, – и предоставяща съвети и препоръки за това, как да устоим на тяхната притегателна сила.
  • информативна уеб платформа, представляваща сърцето на кампанията, която осигурява поглед към действията и инициативите на ЕС по отношение на пластмасовите изделия за еднократна употреба.

Всички елементи на кампанията приканват европейците да преосмислят отношението си към пластмасовите изделия за еднократна употреба и да научат повече за устойчивите алтернативи.

PR-отделът на кампанията предоставя материали като прес-пакет, снимки и видеоклипове и информационни бюлетини.

Кампанията е насочена към всички европейци и осигурява материали на всички официални езици в ЕС. Особено внимание се обръща на следните държави членки на ЕС: България, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Румъния и Испания, и всички материали са достъпни на официалните езици на тези държави.

Какъв е контекстът на кампанията?

Инициативата за борба с пластмасовите изделия за еднократна употреба е част от по-широката политика за кръгова икономика на ЕС, включваща първата в света Стратегия за пластмасите: кампания, обхващаща целия ЕС, насочена към повишаване на осъзнаването на ефекта на пластмасовите отпадъци и прехода към по-устойчива кръгова икономика. Кампанията за повишаване на осведомеността е стартирана, за да съпътства и да насърчи нови мерки за решаване на проблема още в основата му, включително цели за намаляване и събиране на отпадъците, поемане на задължения от производителите и мерки за повишаване на осведомеността.

Повече за кампанията и как можете да се включите: #ГотовиЛиСтеЗаПромяна?

 

Снимка от © European Parliament; CC BY-NC-ND 2.0

 

Споделете новината. Изберете желаната платформа: