Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com
Начало/Пластмасата в океаните и моретата: Готови ли сте за промяна? #ReadyToChange

Пластмасата в океаните и моретата: Готови ли сте за промяна? #ReadyToChange

2018-12-09T08:26:33+02:00ноември 29, 2018|Categories: Без категория|

 

 

Действия на ЕС, свързани с намаляването на пластмасовите отпадъци

Животът е толкова забързан, че не винаги имаме време да помислим за ефекта от малките ежедневни избори, които правим, като например използването на чаша за кафе с пластмасов капак за еднократна употреба или пиенето на напитка със сламка.

43% от всички морски отпадъци, замърсяващи нашите океани, се състоят от едва 10 вида пластмасови продукти за еднократна употреба: кутии за храна, чаши и капачки за напитки за еднократна употреба, памучни тампони, прибори (включително чинии, бъркалки и сламки), балони и пластмасови дръжки за балони, пакети и опаковки, бутилки от напитки, фасове, санитарни продукти и торбички за пазаруване. След като изпълнят предназначението си, те често се оказват замърсяващи света на природата – изхвърлени от вълните на плажа или потопени в океаните ни. Тези отпадъци имат негативен ефект върху екосистемите, биоразнообразието и дори върху човешкото здраве.

Пластмасите не само създават бъркотия на брега, но също и засягат морските обитатели, които се заплитат в по-големи парчета и поглъщат по грешка по-малки частици вместо храна. Поглъщането на пластмасови частици може да им попречи да смилат нормалната храна и да привлекат отровни химически замърсители в организмите им. Като част от хранителната верига, хората също поглъщат пластмаса.

Морските отпадъци причиняват икономически загуби не само за секторите и общностите, зависими от морето, но също така и за производителите: само около 5% от стойността на пластмасовите опаковки остава в икономиката – останалото е буквално изхвърлено на вятъра, което показва необходимостта от подход, фокусиран повече върху рециклирането и повторно използване на пластмасата.

Какво трябва да се направи?

Европа е отговорна за решаването на своя дял от проблема и е готова да действа в световен мащаб.

Най-ефективният начин за справяне с проблема е да се предотврати навлизането на още пластмаса в океана и моретата.

Европейският парламент предлага пълна забрана за пластмасови изделия за еднократна употреба, за които вече има леснодостъпни алтернативи в други материали: памучни тампони, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и дръжки за балони. Членовете на ЕП добавиха към списъка и оксоразградимите пластмасови изделия и кутии за бързо хранене, изработени от полистирол.

За останалото се предлагат редица други мерки:

  • Намаляване на потреблението на кутии за храни на 25% до 2025 г. и 50% до 2025 г. за цигарени филтри, съдържащи пластмаса;
  • Задължения на производителите на артикули като опаковки, цигарени филтри, мокри кърпички и др. да покриват разходите за управление на отпадъците и почистване (т.нар. разширена отговорност на производителя);
  • Събиране на бутилки за напитки (например чрез изкупвателни пунктове) до 90% до 2025 г.;
  • Изисквания за етикетиране на салфетки, мокри кърпички и балони, предупреждаващи потребителите за правилното им изхвърляне;
  • Повишаване на осведомеността на населението.

В началото на 2018 г. Европейската комисия прие „Европейска стратегия за пластмасите в кръговата икономика“, в която е отразено, че морските отпадъци остават проблем, както и че пластмасата е значителен източник на замърсяване. Въвеждането на Европейската Директива за найлоновите торбички показва, че рестриктивните мерки могат да доведат до незабавни резултати и одобрение от страна на обществеността. Въвеждането ѝ показва, че дори ниски данъци върху найлоновите торбички (около 0,10 евро) могат бързо да доведат до значително понижаване на потреблението им. В Ирландия въвеждането на данък върху найлоновите торбички за пазаруване е довело до намаляване с 90% на найлоновите торбички в магазините, а също и до забележимо намаляване на количеството торбички, намерени на плажа – от 18 найлонови торбички/500 м през 1999 г. до 5 през 2003 г.

Държавите членки предприемат национални действия срещу пластмасовите изделия за еднократна употреба. Франция е забранила пластмасовите чаши и чинии, Италия и Франция забраняват клечките за уши и подобни изделия, а Обединеното кралство и отскоро региона около Брюксел искат да забранят сламките. Други държави като Ирландия и Полша също обмислят мерки.

Широката общественост също е чувствителна по отношение на ефекта на пластмасите върху околната среда. Проучванията на Евробарометър показват, че европейците са обезпокоени от ефекта на пластмасовите продукти за ежедневна употреба върху здравето им (74%) и околната среда (87%).

Независимо от признаването на мащаба на проблема, много потребители продължават ежедневно да купуват, използват и изхвърлят по неподходящ начин пластмасови изделия за еднократна употреба.

През м. юни 2018 г. Европейската комисия започна общоевропейска кампания за повишаване на осведомеността, насочена към избора на потребителите и подчертаваща ролята на отделните хора в борбата със замърсяването с пластмаса и морските отпадъци. Кампанията е насочена към потребителите от ЕС, които са наясно с критичната ситуация, свързана с морските отпадъци, но това познаване на проблема не се отразява на изборите, които те правят в ежедневието си. Целта на кампанията е да предложи устойчиви алтернативи на пластмасовите изделия за еднократна употреба, приканвайки участниците да променят отношението си към тях. А вие готови ли сте за промяна? Знаете ли как можете да помогнете за намаляване на пластмасовите отпадъци с някои прости ежедневни решения?

Заедно можем да победим замърсяването с пластмаса! Вижте как можете да помогнете като разберете как лично Вие да допринесете за намаляването на замърсяването, избирайки алтернативи на пластмасовите изделия за еднократна употреба като клечки за уши, бутилки, вилици, лъжици и чинии, сламки за пиене, бъркалки, чаши за кафе, торбички и др.

https://www.bereadytochange.eu/bg – Информацията е на всички 24 европейски езика.

Споделете новината. Изберете желаната платформа: