Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com
Начало/План за възстановяване: Нови технически насоки за „ненанасяне на значителни вреди“ на околната среда

План за възстановяване: Нови технически насоки за „ненанасяне на значителни вреди“ на околната среда

2021-03-06T19:41:22+02:00февруари 12, 2021|Categories: Без категория|

Европейската комисия представи насоки относно прилагането на т.нар. принцип за ненанасяне на значителни вреди на околната среда при инвестирането на средства от Механизма на ЕС за възстановяване и устойчивост.
Механизмът е водещият инструмент в основата на NextGenerationEU, който ще предостави 672.5 милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездни средства в подкрепа на реформите и инвестициите в държавите членки.
Улесняването на екологичния преход е главна цел на Механизма за възстановяване и устойчивост. Разпоредбите за ненанасяне на значителни вреди са ключов инструмент за това заедно с изискването най-малко 37 % от разходите за инвестиции и реформи, съдържащи се във всеки национален план за възстановяване и устойчивост на държавите членки, да бъдат в подкрепа на целите в областта на климата. Спазването на принципа за ненанасяне на значителни вреди е предварително условие за одобряването на националните плановете от Комисията и Съвета, което е определено в Регламента за Механизма за възстановяване и устойчивост.
Представянето на настоящите насоки идва, след като Европейският парламент одобри Механизма за възстановяване и устойчивост по-рано тази седмица. Председателят Урсула фон дер Лайен участва в церемония по подписването на регламента тази сутрин заедно с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и министър-председателя Антониу Коща от името на Португалското ротационно председателство на Съвета на ЕС.
Пълният текст на изявлението на председателя Урсула фон дер Лайен е публикуван тук.

Споделете новината. Изберете желаната платформа: