Парламентът осъжда всички форми на расизъм, омраза и насилие и призовава за действия

•Black Lives Matter, казва Парламента

•Евродепутатите категорично осъждат „ужасяващата“ смърт на Джордж Флойд и подкрепят мирните протестите

•Расовата дискриминация и тормозът остават често срещани в целия ЕС

•Слагане на край на расовото профилиране в наказателното право и гарантиране, че полицейското насилие се наказва

Няма място за расизъм и дискриминация в нашите общества, казват евродепутатите, призовавайки ЕС да заеме категорична и решителна позиция срещу расизма, насилието и несправедливостта.

В резолюция, приета в петък с 493 гласове „за“. 104 гласа „против“ и 67 „въздържал се“, Парламентът „категорично осъжда ужасяващата смърт на Джордж Флойд“ в САЩ, както и подобни убийства другаде по света. Евродепутатите призовават американските власти да се ангажират срещу структурния расизъм и неравенствата, критикуват полицейските действия срещу мирните тълпи от протестиращи и журналисти и заплахите на президента Доналд Тръмп да използва армията, както и неговата „подстрекателска риторика“.

Парламентът подкрепя неотдавнашните масови протести в целия свят срещу расизма и дискриминацията и осъждат доктрината за превъзходство на бялата раса във всичките ѝ форми. Членовете на ЕП осъждат случаите на плячкосване, палежи, вандализъм и разрушаване на обществена и частна собственост, причинени от някои демонстранти, склонни към насилие, като същевременно настояват „несъразмерното използване на сила и расистките тенденции в правоприлагането“ да бъдат винаги публично осъждани, където и да се наблюдават по света.

Използването на сила от правоприлагащите органи винаги трябва да бъде “ законосъобразно, съразмерно, да служи само като крайна мярка“, подчертават членовете на ЕП, като настояват, че „прекомерното използване на сила