Опасения за човешките права в Турция и намесата на страната в Сирия водят до преосмисляне на отношенията на ЕС с Анкара. Какво е бъдещето на отношенията?

На 10 март Парламентът обсъди напрежението на гръцко-турската граница, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Анкара няма повече да възпрепятства пътя на мигрантите и търсещите убежище към ЕС. През 2016 г. Турция беше сключила споразумение с ЕС да ограничава миграционния поток към Европа в замяна на финансова помощ от ЕС. Президентът Ердоган мотивира решението си с ескалацията на военните действия в Сирия.

По време на дебата в Европейския парламент депутатите заявиха, че ЕС трябва да помогне на Гърция да контролира границата си, като в същото време тя трябва да осигури правото на убежище на онези, които се нуждаят от него.

Държавите в ЕС и Турция си сътрудничат от десетилетия в сферите на търговията и сигурността, но отношенията охладняха заради гоненията в страната след опита за преврат през 2016 г., както и поради растящото безпокойство в европейските столици за състоянието на демокрацията в Турция. Военната интервенция на Анкара в Сирия и отношението към мигрантите са още причини за тревога.

Депутатите в ЕП редовно следят положението в Турция и обсъждат какви са възможностите за бъдещо сътрудничество.

Мигрантите

От началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. около 3,6 милиона бежанци са навлезли на територията на Турция и сега страната е домакин на най-голямата бежанска общност в света.

През март 2016 г. ЕС и Турция сключиха споразумение за овладяване на кризата с мигрантите, което доведе до значително намаляване на броя на хората, които незаконно пресичат външните граници на ЕС.

Съгласно споразумението всички нередовни мигранти, които се опитват да преминат от Турция на гръцките острови, се връщат обратно в Турция. В замяна Анкара получава хуманитарна помощ от около 6 млрд. евро от ЕС. Прочетете повече за отговора на ЕС на кризата с мигрантите.
В реч на 28 февруари 2020 г. президентът Ердоган заплаши да отвори отново границата с Гърция, тъй като според него ЕС не си изпълнява ангажиментите. След това Гърция обяви извънредно положение и лидерите на страните в ЕС решиха да отпуснат на Атина финансова помощ от 700 млн. евро и да приемат значително увеличение на средствата за миграция и управление на границите в бюджета на ЕС за 2021-2027 г.

Членство в ЕС

Турция е асоцииран член на Европейската икономическа общн