Опасения за човешките права в Турция и намесата на страната в Сирия водят до преосмисляне на отношенията на ЕС с Анкара. Какво е бъдещето на отношенията?

На 10 март Парламентът обсъди напрежението на гръцко-турската граница, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Анкара няма повече да възпрепятства пътя на мигрантите и търсещите убежище към ЕС. През 2016 г. Турция беше сключила споразумение с ЕС да ограничава миграционния поток към Европа в замяна на финансова помощ от ЕС. Президентът Ердоган мотивира решението си с ескалацията на военните действия в Сирия.

По време на дебата в Европейския парламент депутатите заявиха, че ЕС трябва да помогне на Гърция да контролира границата си, като в същото време тя трябва да осигури правото на убежище на онези, които се нуждаят от него.

Държавите в ЕС и Турция си сътрудничат от десетилетия в сферите на търговията и сигурността, но отношенията охладняха заради гоненията в страната след опита за преврат през 2016 г., както и поради растящото безпокойство в европейските столици за състоянието на демокрацията в Турция. Военната интервенция на Анкара в Сирия и отношението към мигрантите са още причини за тревога.

Депутатите в ЕП редовно следят положението в Турция и обсъждат какви са възможностите за бъдещо сътрудничество.

Мигрантите

От началото на гражданската война в Сирия п