Никола Георгиев е носител на Наградата на херцога на Единбург. Ученикът от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ е и младши посланик на Европейския парламент в Търговище. Носител на актьорски награди и отличник на випуска, той посети Брюксел по покана на евродепутата Асим Адемов. Никола бе част от делегация, водена от областния управител на Търговище Митко Стайков, кмета д-р Дарин Димитров и директора на РУО Елка Станчева.

Дни след завръщането му от столицата на Обединена Европа, разговаряме с Никола за впечатленията му, възможностите и избора на младите хора.

Никола, ти бе на посещение в Брюксел с делегация от Търговище. Какви са впечатленията ти от столицата на ЕС?

Впечатли ме колко е подредено там! Това, според мен, не се дължи само на външен фактор, а по-скоро на това, че хората там искат и се стремят да има ред. Не само като чистота или движението на автомобили, паркиране. А като цяло – и в образование, и в здравеопазване, всяка сфера на живота.

През май посети и българския парламент. Каква е разликата между него и европейския?

Европарламентът определено е по-цветен. И е нормално – все пак има представители на много държави, които малко или много се различават. Но ме впечатли как страни с, нека кажем исторически обусловен антагонизъм, си сътрудничат в името на едно общо благо. Което всъщност е и смисълът на надписа, поставен на входа на Народното събрание – Съединението прави силата.