Никола Георгиев е носител на Наградата на херцога на Единбург. Ученикът от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ е и младши посланик на Европейския парламент в Търговище. Носител на актьорски награди и отличник на випуска, той посети Брюксел по покана на евродепутата Асим Адемов. Никола бе част от делегация, водена от областния управител на Търговище Митко Стайков, кмета д-р Дарин Димитров и директора на РУО Елка Станчева.

Дни след завръщането му от столицата на Обединена Европа, разговаряме с Никола за впечатленията му, възможностите и избора на младите хора.

Никола, ти бе на посещение в Брюксел с делегация от Търговище. Какви са впечатленията ти от столицата на ЕС?

Впечатли ме колко е подредено там! Това, според мен, не се дължи само на външен фактор, а по-скоро на това, че хората там искат и се стремят да има ред. Не само като чистота или движението на автомобили, паркиране. А като цяло – и в образование, и в здравеопазване, всяка сфера на живота.

През май посети и българския парламент. Каква е разликата между него и европейския?

Европарламентът определено е по-цветен. И е нормално – все пак има представители на много държави, които малко или много се различават. Но ме впечатли как страни с, нека кажем исторически обусловен антагонизъм, си сътрудничат в името на едно общо благо. Което всъщност е и смисълът на надписа, поставен на входа на Народното събрание – Съединението прави силата.

А какво общо имат?

Приличат си по това, че трябва да решават много проблеми. Ако в Европейския съюз те са повече, заради по-големия брой държави, то в България те не са по-малко или по-прости. Хубаво е да започнат да си приличат и по желанието за общ успех – без значение от партийна принадлежност, националност или етнос – просто един възход за всички.

Разкажи ни как се стига до Брюксел.

Огромна роля имаше участието ми в програмата за Училища посланици на европейския парламент и в тази за Наградата на херцога на Единбург. Те отварят врати, дават кураж и възможности, и най-вече казват “ти можеш”!  А това е особено важно за един млад човек.Тук е мястото да благодаря на всички, които ме подкрепяха и на моя лидер в програмата – г-жа Анета Милева, която ме накара да повярвам в собствените си възможности. Тя притежава умението да накара всеки да повярва, че върховете не са чак толкова далече.

С какво ти помогна посещението в Брюксел?

Разбрах къде сме ние. Не само къде се намираме на Балканите, но и в Европа. Разбрах, че всички сме еднакви в многообразието и трябва да продължим да бъдем такива. Стана ми ясно и каква трябва да е моята позиция и визия за България и, разбира се, за Европа.

Предстоят избори за Европарламент. Важна ли е позицията на младите хора?

Позицията на всеки е важна. Младите обаче не трябва да бъдат пасивни, защото бъдещето ни до голяма степен зависи от това – да сме активни. Има много информация, всеки може да се запознае с това какво представлява ЕС и да прецени дали му харесва една или друга платформа на големите структури в европарламента и съответно да подкрепи представителите им в България. Но така или иначе – всеки избор зависи от нас самите. Дори това да не избираме.

Какво би казал на твои връстници, които се колебаят да гласуват?

Всяко действие е по-добро от бездействие. Когато ти не правиш избор, някой друг прави избор вместо теб. Разбира се трябва да избират информирано. Това също зависи от всеки човек. Ако трябва да го синтезираме, ще прозвучи като фразата от едно детско филмче: Изборът е във вашите ръце!