Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com
Начало/Обществена консултация относно борбата с насилието срещу жени и домашното насилие

Обществена консултация относно борбата с насилието срещу жени и домашното насилие

2021-02-10T12:15:27+02:00февруари 9, 2021|Categories: Без категория|
Европейската комисия започна обществена консултация относно най-добрите начини за справяне с насилието срещу жени и домашното насилие. Мненията, събрани по време на консултацията, ще бъдат включени в законодателна инициатива, обявена в Стратегията за равенство между половете, която се очаква до края на тази година. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави борбата срещу насилието, основано на пола, сред своите основни политически приоритети и потвърди ангажимента си към законодателната инициатива в писмото за намеренията относно състоянието на Съюза от 2020 г.
Насилието срещу жени и момичета е една от най-разпространените форми на дискриминация въз основа на пола и нарушаване на правата на човека в Европа. В ЕС 33 % от жените са жертви на физическо и/или сексуално насилие. Домашното насилие — срещу жени и други жертви, като деца, мъже и възрастни хора — се е увеличило поради ограничителните мерки, свързани с пандемията от COVID-19.
Обществената консултация ще обедини мненията на широк кръг заинтересовани страни, като например представители на широката общественост, на академичните среди, представители на бизнеса, неправителствени организации, медийни организации и публични органи.
Желаещите да участват в обществената консултация могат да попълнят въпросник, който ще бъде достъпен онлайн.
Повече информация за работата на Комисията за прекратяване на насилието, основано на пола може да бъде намерена онлайн.
Източник: Европейската комисия

Споделете новината. Изберете желаната платформа: