Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com
Начало/Новата Европейска комисия стартира работата си на 1 декември 2019 г.

Новата Европейска комисия стартира работата си на 1 декември 2019 г.

2019-11-28T14:33:57+02:00ноември 28, 2019|Categories: Без категория|
  • На 27 ноември 2019 г. Европейският парламент избра новата Европейска комисия, която беше одобрена с 461 гласа „за“, срещу 157 гласа „против“ и 89 гласа „въздържал се“

Колегиумът на комисията ще встъпи в длъжност на 1 декември с мандат от 5 години.

Новоизбраният председател на Европейската комисия Усула фон дер Лайен направи изявление по време на пленарната сесия на Европейския парламент, като представи екипа си от кандидати за членове на Европейската комисия и тяхната програма.

В своето изявление Урсула фон дер Лайен потвърди ангажиментите, които беше поела в пленарната зала през юли и тези, които бяха поети от кандидатите за комисари по време на процеса на изслушванията. Тя подчерта, че ще работи в тясно сътрудничество с Европейския парламент и ще изпълни обещанията си. Тя също потвърди серия от промени в ресорите, поискани от Парламента след изслушванията, които имаха за цел да установят доколко кандидатите са подходящи за поста и за колегиума на членовете на Комисията.

В своята емоционална и пламенна реч към Парламента, Урсула фон дер Лайен каза (публикуваме със съкращения):

На днешния ден, 27-ти ноември, точно преди 30 години часовникът удари дванадесет часа.

Камбаните бият. Вият сирени. Работниците спират да работят. Фабриките, мините и магазините се изпразват, а улиците се изпълват с танци и надежда.

Историческата двучасова обща стачка в средата на „Нежната революция“ накара хора от Прага до Братислава да участват в една красива, мирна вълна на свобода, смелост и единство.

За мен тези два часа са в основата на това, което винаги е било значението на Европейския съюз.

То не е свързано само с партии и политика, правила или разпоредби, пазари или валути. То в крайна сметка — и най-вече — е свързано с хората и техните стремежи. Европейският съюз представлява хората, които обединени отстояват своите виждания. За тяхната свобода, ценности или просто за едно по-добро бъдеще.

Големият Вацлав Хавел — един от героите от 1989 г., произнесе следните думи, за които си спомням, когато гледам напред към бъдещето.

Той каза: „Работете за нещо, защото е добро, не само защото има шанс да успее.“

Избирам този цитат, защото през следващите пет години нашият Съюз ще започне процес на трансформация, който ще засегне всяка част на нашето общество и на нашата икономика. И ние ще го направим, защото е правилният път, по който трябва да поемем. Не защото ще бъде лесно.

Понякога забравяме, че най-големите ни постижения винаги са били резултат от смели действия.

Смели бяхме, когато потърсихме мир там, където имаше болка.

Смели бяхме, когато създадохме единен пазар и единна валута.

Смели бяхме, когато приветствахме част от нашето европейско семейство, които бяха изключени от него в продължение на твърде дълго време.

Но през последните години трябваше да съсредоточим вниманието си върху актуалните проблеми, да се справяме с криза след криза, да се борим за запазване на единството и солидарността между нас. Ако сме станали по-силни през това време — а вярвам, че това е така — то до голяма степен се дължи на лидерството и убедеността на моя предшественик Жан-Клод Юнкер, един истински европеец. Той посвети своето сърце, душа и живот на нашия Съюз и постигнатото от него говори само за себе си.

Жан-Клод, благодаря ти от името на всички ни!

Уважаеми членове на Европейския парламент,

Екипът, за който гласувате днес, произлиза от различни култури, държави и има различни квалификации и опит и различни политически цветове. 

В него има учители, земеделски стопани, кметове и министри, лекари и дипломати, инженери и предприемачи. Има хора, родени преди построяването на Берлинската стена, и такива, родени след падането ѝ. Хора, живели в диктатури, и такива, които помогнаха на младите демокрации да се присъединят към нашия Съюз. 

Това е екип с почти толкова жени, колкото и мъже — само една жена липсва, за да има равновесие между половете. Това показва, че сме постигнали реален напредък, но също и че все още има какво да направим. 

Като първата жена председател на Комисията, за пръв път в историята всеки член на моя колегиум ще има кабинет с балансирано представителство на половете. До края на нашия мандат ще имаме равенство между половете на всички равнища на управление — отново за първи път. Това ще промени облика на Комисията. Всеки член на моя екип ще донесе със себе си своята лична история и перспективи за Европа. Всеки от тях ще управлява свои собствени политики и приоритети. Но всички заедно ще бъдем един екип, който работи в името на общия европейски интерес. Ще бъдем един екип, който работи с Парламента и държавите членки, за да се справи с предизвикателствата, пред които е изправено нашето поколение. 

Готови сме. Но най-важното е, че Европа е готова. 

Моето послание е просто: да започваме работа.”

Пълният текст на речта на Урсула фон дер Лайен на български език можете да прочетете тук, а видеозаписа на изявлението можете да гледате тук.

Сформирането на новата Европейска комисия не мина безпроблемно. След като Брекзит беше отложен за януари 2020 година, Великобритания трябваше да предложи свой еврокомисар, но правителството на Борис Джонсън отказа. Европейската комисия обяви, че ще съди Лондон. Останалите 26 държави предложиха свои еврокомисари, но не всички бяха одобрени. Франция, Румъния и Унгария трябваше да излъчат нови кандидати.