Националната научна конференция с международно участие «Мемориалните музеи в България в контекста на общото европейско културно наследствоо» беше посветена на 170 години от рождението на апостола от Априлското въстание 1876 г. Панайот Волов.

Организатори на форума бяха Регионалният исторически музей и Информационният център «Европа директно» – Шумен, съфинансирано от Европейския съюз. Това е поредната инициативва на двете организации, които са сред най-дейните транслатори на културно-историческото наследство на Шумен и региона. През годините заедно имат сътрудничество за популяризиране на творчеството на великите шуменци. В партньорство с музеен комплекс «Панчо Владигеров» се осъществиха издания на «Европейска нощ на музеите”, традиционните състезания за млади пианисти и цигулари, изложби. През 2013 г. те реализираха и Маршрут «Шумен – Европа», Маршрути «Френската сватба» и «Местата в Букурещ, свързани с шуменските възрожденци» съвместно с къща-музей «Панайот Волов».

В научната конференция «Мемориалните музеи в България в контекста на общото европейско културно наследство» – (29-30 октомври 2020 г.) се представиха със своите изследвания 32 участници от страната и чужбина (Германия и Белорус), от редица български градове като Панагюрище, Копривщица, Клисура, Трявна, Бяла черква, Тутракан, Разлог, Велико Търново, Варна, София и Шумен.

Целта на форума беше да представи мемориалните музеи в странат