Наградата „Сахаров“ на Европейския парламент цели да отличи хора и организации, които се борят за правата на човека. Ето кои са номинираните за 2019 г.

Андрей Сахаров и жена му Елена Бонер © Yury Rost   
Наградата “Сахаров” носи името на известния съветски дисидент Андрей Сахаров. На снимката: Сахаров и жена му Елена Бонер © Yury Rost
Име Номиниран от
Алексей Навални ЕНП
Мариеле Франко, Клоделис Силва душ Сантуш и вождът Раони С&Д и ЕОЛ/СЗЛ.
Илхам Тохти „Обнови Европа“, като номинацията е подкрепена от Филип Бениън, Илхан Кючюк и 58 други депутати
Жан Вилиш де Матуш Сантуш и Мариеле Франко Зелените/ЕСА, като номинацията е подкрепена от Тери Райнтке, Таня Файон и 43 други депутати
The Restorers ЕКР

Алексей Навални е руски юрист и политик. През 2011 г. е арестуван за пръв път за участие в протест пред Държавната Дума. На кметските избори в Москва през 2013 г. той остава втори. През 2017 г. публикува доклад срещу политическата корупция в страната, критикуващ руския президент Владимир Путин и неговите приближени. Това предизвиква протести срещу корупцията в много руски градове и задържането на над 1 000 демонстранти, включително Навални. Властите в Русия не му позволяват да участва като кандидат в президентските избори през 2018 г. Навални е задържан на три пъти през 2018 и 2019 г. за нарушения на руското законодателство за организирането на протести.

Мариеле Франко е била бразилски политик и активист за правата на човека, показно убита през март 2018 г. Чернокожа, бисексуална жена, произхождаща от крайните квартали, тя често се е застъпвала за правата на чернокожите, на жените, на обитателите на фавелите и на хората от ЛГБТИ общността. Мариеле Франко е сигнализирала за много случаи на саморазправа и други нарушения на правата на човека от полицаи и службите за сигурност. Убийството й остава неразкрито.

Клоделис Силва душ Сантуш е бразилски активист за защита на природата и на правата на човека. Тя започва дейността си след бруталното убийство на нейния брат и на съпругата му, опитвали се да спрат обезлесяването на тропическите гори в Амазония. Известна е с твърдата си позиция срещу незаконното изсичане на гори, големите земевладелци и добива на въглища в района на Амазония.

Вождът Раони е водач на племето каяпо, което населява Амазонската джунгла. Той е посветил живота си на борбата за правата на коренните народи и на съхраняването на Амазония.

Илхам Тохти е уйгурски икономист, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай. Той е поддръжник на диалога и се застъпва за прилагането на законодателството за регионална автономия в Китай. През 2014 г. е осъден на доживотен затвор по обвинения за сепаратизъм. От 2017 г. над 1 милион уйгури са били задържани в лагери.

Жан Вилиш е бразилски защитник на правата на човека, журналист, лектор и политик. През 2010 г. той става първият гей активист, избран за депутат в бразилския Конгрес. По време на работата си в Конгреса предлага законопроекти за гражданския брак на еднополови двойки, за легализ