Награда Сахаров за свобода на мисълта 2020 – определен е краткият списък на номинираните

2020-10-26T14:21:06+02:00октомври 13, 2020|Categories: Без категория|

The Sakharov space in Brussels, in front of the Parlamentarium on the ‘Esplanade Solidarnosc’

 

Демократичната опозиция в Беларус, активистите на Гуапинол и Берта Касерес и архиепископът на Мосул бяха включени в краткия списък на номинираните за наградата Сахаров за 2020 г.

След общо гласуване на 12 октомври, Комисиите на ЕП по Външни работи (AFET) и за Развитие (DEVE), определиха финалистите за Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2020 година.

Номинирани бяха демократичната опозиция в Беларус, представлявана от Светлана Тихановская, архиепископът на Мосул г-н Наджиб Муса Михаел, екологичните активисти от Гуапинол и Берта Касерес в Хондурас, както и група полски LGBTI активисти. С гласуването в комисията, в понеделник отпаднаха полските активисти, основатели на уебсайта Atlas of Hate.

Следващи стъпки Председателската конференция на Европейския парламент (Председателя и ръководителите на политическите групи) ще избере последния лауреат на 22 октомври. Самата награда ще бъде връчена на церемония в Парламента на 16 декември.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, връчена за първи път през 1988 г. на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко, е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за дейност в областта на правата на човека. Тя е жест на признание за лица, групи и организации, които имат изключителен принос за защитата на свободата на мисълта. Чрез нея и чрез свързаната с нея мрежа ЕС оказва подкрепа на лауреатите — дава им повече решимост и сила в усилията за отстояване на техните каузи.

До момента наградата е връчвана на дисиденти, политически лидери, журналисти, адвокати, активисти на гражданското общество, писатели, майки, съпруги, лидери на малцинства, една антитерористична група, активисти за мир, един борец срещу изтезанията, един карикатурист, затворници, излежаващи дългогодишни присъди поради убежденията си, един режисьор, на ООН като организация, и дори на едно дете, което се бори за правото на образование. Това е награда преди всичко за свободата на изразяване, правата на малцинствата, зачитането на международното право, развитието на демокрацията и прилагането на принципите на правовата държава. Няколко лауреати, сред които Нелсън Мандела, Малала Юсуфзай, Денис Муквеге и Надя Мурад, получиха Нобелова награда за мир.

Наградата „Сахаров” и премия от 50 000 евро се връчват на официално пленарно заседание на ЕП в Страсбург в края на всяка година. Всяка от политическите групи в Парламен