В навечерието на Коледа в Шумен грейна елха, пременена с играчки от различни европейски страни, донесени от шуменци, продължаващи образованието си извън страната и в различни български ВУЗ-ове.

Много положителна енергия, интелектуална мощ и любов към родния град обедини коледният дух на инициативата „Шумен в сърцето”.

Тя събра ученици, които планират висшето си образование и кариера и имат нужда от повече увереност, информация и отговори, и студенти или скоро завършили студенти, които учат в страната и чужбина.
Студентите споделиха опит за това как са избрали какво и къде да учат, как са преминали през процедурите за подбор в различните университети, как са се справили с първоначалните трудности, с битови проблеми и много други неща, които не могат да бъдат прочетени в официални справочници и сайтове.

Представени бяха възможностите на програма „ERASMUS+”, отделено беше внимание на  последствията от излизането на Великобритания от ЕС, на въпроси, свързани с мигрантската криза и др.

Бъдещи икономисти, инженери, програмисти, лекари, психолози се почерпиха с традиционните тиквеник и баница, и изтеглиха късмети за 2019.

Инициативата бе последното събитие за годината на Информационен център „Европа директно”.