Мария Габриел: Европейският съвет по иновациите е възможност за Европа – лидер в иновациите

2021-03-22T14:11:11+02:00март 19, 2021|Categories: Без категория|

На 18 -ти март Мария Габриел заедно с Председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Президента на Франция Еманюел Макрон, дадоха официалния старт на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) за периода 2021-2027 г. Европейският съвет по иновациите е нов компонент по програма „Хоризонт Европа“ със собствено управление чрез независим борд на новаторите, проактивен подход за подпомагане на новаторите чрез ръководители на програмата и капиталови инвестиции от Фонда на ЕСИ.

Днес е важен ден за бъдещето на европейската политика за иновации. Поставихме началото на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) с бюджет от 10 милиарда евро. Амбицията ни е да адресираме три основни предизвикателства. На първо място, това е така нареченият „иновационен парадокс“. Трябва да превърнем лидерството ни в науката в лидерство в иновациите. Второ, важна е подкрепата ни за компаниите в критичния момент на тяхното разрастване. Третото предизвикателството е фрагментираността на иновационната екосистема и разделението в областта на иновациите.  Ето защо ЕСИ ще се стреми да подкрепи потенциала за иновации във всички региони, като обърне специално внимание и на увеличаването на процента на ръководените от жени дружества в Европа“, заяви Мария Габриел по време на онлайн събитието отбелязващо старта на Европейския иновационен съвет.

Тя отбеляза основните решения за адресиране на тези  предизвикателстваНа първо място, ще се прилага нова, система за кандидатстване, чрез която стартъпите и МСП могат да кандидатстват за финансиране по всяко време по опростена процедура. Второ, екип от ръководители на програми на ЕСИ ще отговаря за разработването на визии за революционните технологични иновации. Такива са, например, клетъчна и генна терапия, „зелен“ водород или инструменти за лекуване на мозъчно заболяване. Те ще работят в тясно сътрудничество с Европейския научноизследователски съвет и с Европейския институт за иновационни технологии. Трето, програмата „Ускорител“  с бюджет 1 милиард евро, е предназначена за стартъпи и МСП, и има за цел разработване на иновации, имащи потенциал за създаване на нови пазари. Предлага се и смесено финансиране, което  съчетава частен капитал между половин милион и 15 милиона евро чрез Фонда на ЕСИ и безвъзмездни средства в размер до 2,5 милиона евро.  495 милиона евро са заделени за водещи до пробив иновации за Европейския зелен пакт и за стратегическите цифрови и здравни технологии. Това ще укрепи технологичния суверенитет на Европа по отношение на веригите за създаване на стойност“, коментира Мария Габриел.

Програмата „Изследвач“