Румънката Лаура Кодруца Кьовеши, която бе предпочитаният кандидат на Парламента, ще бъде първият главен прокурор на ЕС, след като ЕП даде окончателно одобрение.

Нейното назначение бе одобрено на 16 октомври на заседание на председателя на Парламента и лидерите на политическите групи.

Лаура Кьовеши ще ръководи новата Европейска прокуратура, която се очаква да започне работа в края на 2020 г. и ще отговаря за разследването на престъпления с европейски средства като трансгранични измами с ДДС, пране на пари и корупция.

Подкрепа от Парламента

Лаура Кьовеши придоби известност като ръководител на румънското антикорупционно звено – специален отдел на прокуратурата с фокус върху престъпления, извършвани на високите етажи във властта. Нейната работа й спечели както поддръжници, така и противници.

В хода на процедурата за избор тя получи подкрепата на Парламента, но министрите на държавите членки първоначално се спряха на друг кандидат. В крайна сметка се стигна до споразумение за избора на г-жа Кьовеши на поста.

Европейската прокуратура

Досега само националните власти можеха да разследват и да повдигат обвинения за измами с европейски средства, но техните правомощия бяха ограничени в границите на съответната държава членка.

В няколко резолюции Парламентът отправи призив за създаването на орган, който ще бъде способен да разследва престъпления в целия Европейски съюз. Сформирането на прокуратурата бе одобрено през 2017 г., а споразумението кой да ръководи новия орган бе достигнато през септември 2019 г.

За момента 22 държави членки са заявили участие. Другите пет страни, които не са част от проекта – Дания, Ирландия, Полша, Унгария и Швеция, могат да се включат по всяко време.

Органът ще бъде разположен в Люксембург и ще се състои от главен прокурор и прокурори от всяка от участващите страни. Те ще ръководят криминалните разследвания на делегирани прокурори в държавите членки.

Източник: Европейски парламент