2018 г. е посветена на културното наследство, а девизът е: “Където миналото среща бъдещето”. Годината се отбелязва с множество културни събития, инициативи и проекти във всички държави от ЕС. Основната ѝ цел е повече хора да бъдат насърчени да откриват културното наследство на Европа и да взаимодействат с него.

В края на миналата седмица млади хора от Шумен и Търговище преживяха незабравими вълнения от досега с културното наследство на родния край.

По покана на шуменския Център „Европа директно” те отбелязаха „Европейска година на културното наследство” с информационни турове.

Ето какво споделиха младежите:

Много вълнуващи и различни бяха тези два дни. В Славейковото училище в Търговище седнахме на стари чинове. Там писахме на пясък така, както са го правели преди много години малките ученици. Научихме, че когато децата напредвали с подготовката, започвали да пишат с калем, а най-добрите – с перо и мастило. Изненадани бяхме от системите за поощрения и наказания в старото българско школо. Видяхме надписи, които се закачали на врата на ученика, заслужил съответното наказание или наград