2018 г. е посветена на културното наследство, а девизът е: “Където миналото среща бъдещето”. Годината се отбелязва с множество културни събития, инициативи и проекти във всички държави от ЕС. Основната ѝ цел е повече хора да бъдат насърчени да откриват културното наследство на Европа и да взаимодействат с него.

В края на миналата седмица млади хора от Шумен и Търговище преживяха незабравими вълнения от досега с културното наследство на родния край.

По покана на шуменския Център „Европа директно” те отбелязаха „Европейска година на културното наследство” с информационни турове.

Ето какво споделиха младежите:

Много вълнуващи и различни бяха тези два дни. В Славейковото училище в Търговище седнахме на стари чинове. Там писахме на пясък така, както са го правели преди много години малките ученици. Научихме, че когато децата напредвали с подготовката, започвали да пишат с калем, а най-добрите – с перо и мастило. Изненадани бяхме от системите за поощрения и наказания в старото българско школо. Видяхме надписи, които се закачали на врата на ученика, заслужил съответното наказание или награда и така той ходел по улиците на града докато стигне до дома си: „неблагочинник”, „ленив”, небрежлив”, както и „прилежен”, „благонравен”.

По пътеката от хижа „Младост” и древния град „Мисионис” си говорихме, че това, което търсим във фитнесзалата, спокойно може да се замени с подобни преходи. С добавка от чист въздух и откриване на нови археологически богатства.

Много интересна инициатива ни представиха специалистите от Център „Европа директно”. Тя се нарича „Човешкото лице на културното наследство” и е осъществена от Представителството на Европейската комисия в България и от Министерството на културата. В нея впечатленията на 27 европейци, избрали да живеят и работят в България, са отпечатани върху пощенски картички, които се разпространяват из цялата страна. Идеята е да се поощрят повече хора да пътуват и да разкриват културно-историческите ни ценности, колекционирайки картичките. Някои от нас проявиха интерес и вече събрахме почти половината.

Имахме и интересен гост на събитието. Пламена Славчева – млада българка, родена в Търговище, автор на късометражен филм за Крис Дарвин – праправнук на Чарлс Дарвин. Тя ни разказа за живота в чужбина и за срещите й с други култури. Ние също споделихме впечатления и преживявания от пътувания извън страната по различни образователни програми или с родители си. Обсъдихме и възможности за образование и реализация в чужбина.

На сле