Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com
Начало/Коронавирус: стартира порталът на ЕС за оперативна съвместимост

Коронавирус: стартира порталът на ЕС за оперативна съвместимост

2020-10-26T14:28:55+02:00октомври 22, 2020|Categories: Без категория|

💦🦠🧬 Коронавирусът не спира на границите.
ЕС създаде система за взаимодействие на националните приложения за коронавирус, така че да можете да бъдете в безопасност, когато пътувате в Европа 🇪🇺
След успешна пилотна фаза днес системата работи на живо с приложенията Corona-Warn-App от 🇩🇪 Германия, COVID tracker от  🇮🇪 Ирландия и immuni от  🇮🇹 Италия.
Повечето държави членки решиха да въведат приложения за проследяване на контактите и предупреждаване с цел борба срещу коронавируса. Общо 20 приложения, основаващи на децентрализирани системи, могат да бъдат оперативно съвместими чрез портала. Те се свързват с портала, като се следва протокол, предвиждащ няколко теста и проверки, както и актуализация на всяко приложение. Втората група приложения eRouška на  🇨🇿 Чехия, smitte stop на  🇩🇰 Дания, Apturi COVID на 🇱🇻 Латвия и Radar Covid на  🇪🇸 Испания също ще бъдат свързани. 🕸
През ноември ще бъдат свързани още приложения. Към момента за 🇧🇬 България и 🇬🇷 Гърция няма информация, 🇷🇴Румъния няма разработено приложение.
 Данни за участващите държави членки са публикувани на специална уебстраница.
Порталът осигурява безпрепятственото функциониране на приложенията отвъд националните границите. Това означава, че потребителите ще трябва да инсталират само едно приложение, дори когато пътуват в друга участваща европейска държава, и ще могат да се възползват от проследяването на контактите и получаването на предупреждения както в собствената си държава, така и в чужбина. Сървърът на портала позволява количеството на обменяните данни да бъде сведено до минимум. С изключение на произволните ключове порталът няма да обработва никаква друга информация, генерирана от приложенията: обменяната информация е псевдонимизирана, криптирана и се съхранява само докато е необходима за проследяване на инфекциите. Тя не позволява идентифицирането на отделни лица, нито проследяването на местоположението или движението на устройствата.

Споделете новината. Изберете желаната платформа: