Европейският съюз предприема действия срещу онлайн търговци, които използват кризата с коронавируса, за да продават фалшиви лекарства или да повишават цените.

В условията на самоизолация и социално дистанциране все повече се развива онлайн пазаруването. Тази тенденция обаче се използва и от търговци, които продават съмнителни продукти на изключително завишени цени.

С малко усилия в интернет можете да откриете редица продукти, които твърдят, че са „единствената защита срещу коронавируса“ или „единственото лечение“. Други търговци пък предлагат маски, дезинфекциращ гел или лекарства на надути цени. Използват се и други трикове – например, твърдения, че продуктът се изчерпва, за да се подтикне потребителят към бърза покупка.

За какво трябва да следите?

Някои твърдения или практики би трябвало да Ви поставят нащрек:

• изрично формулирани или косвени твърдения, че даден продукт лекува или препятства заразяването с COVID-19;
• използването на неофициални източници за подкрепа на твърденията, например неизвестни лекари;
• използването на логото или имена на държавни органи, международни организации или известни експерти без линкове към официални документи;
• твърдения, че продуктът е “наличен само днес”, “бързо се изчерпва” и други подобни;
• твърдения като “най-ниска цена на пазара”, “единственият продукт, който може да излекува COVID-19”;
• високи цени, обосновани с „чудеодейните“ лечебни свойства на продукта.

Ако попаднете на подвеждащи рекламни съобщения в някоя социална мрежа, можете да сигнализирате платформата. Имайте предвид, че някои от тези съобщения могат да бъдат споделяни от Ваши близки, които си мислят, че Ви помагат.

Най-добре е да разчитате на официални източници на информация относно коронавируса, например от държавните власти (Министерството на здравеопазването) или от международни организации като Световната здравна организация.

Мерките на ЕС

Европейската комисия и органите за защита на потребителите в отделните страни си сътрудничат в борбата срещу подобни измами онлайн. На 20 март те публикува