Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com
Начало/Коронавирус: Европейската комисия одобрява втори договор с Moderna

Коронавирус: Европейската комисия одобрява втори договор с Moderna

2021-03-06T19:48:51+02:00февруари 18, 2021|Categories: Без категория|

Европейската комисия одобри втори договор с фармацевтичното дружество Moderna, който предвижда допълнителното закупуване на 300 милиона дози (150 милиона през 2021 г. и възможност за закупуване на още 150 милиона през 2022 г.) от името на всички държави — членки на ЕС. Договорът също така дава възможност ваксината да се дари на държави с ниски и средни доходи или да се пренасочи към други европейски държави.

Днешният договор с Moderna обогатява широкия набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, заедно с вече подписаните договори с BioNTech/PfizerAstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVCurevac и Moderna. Този разнообразен набор от ваксини ще гарантира на Европа достъп до 2,6 милиарда дози, след като се докаже, че тези ваксини са безопасни и ефикасни.

Ваксината на Moderna се основава на информационната РНК (иРНК), която играе основна роля в биологията, прехвърляйки инструкции от ДНК към механизмите на клетките, синтезиращи белтъци. При ваксина на основата на иРНК тези инструкции създават безвредни фрагменти от вируса, които човешкото тяло използва за изграждане на имунен отговор за предпазване или борба със заболяването. Когато в организма на човек постъпи ваксина, неговите клетки прочитат генетичните инструкции и произвеждат „протеинов шип“ — протеин, разположен на външната повърхност на вируса, който той използва, за да навлезе в клетките на организма и да причини заболяване. След това имунната система на организма възприема този протеин като чужд и произвежда естествени защитни елементи — антитела и Т-клетки, срещу него.

Решението на Комисията да бъде подкрепена тази ваксина беше взето въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на дружествата в разработването на ваксини и техния производствен капацитет за снабдяване на целия ЕС, както и способността им да разработят евентуално ваксина срещу вариантите на коронавируса.

Повече информация ще намерите тук, както и интернет страницата за Стратегията на ЕС за ваксините тук.

Споделете новината. Изберете желаната платформа: