Коронавирус: ЕК предоставя финансиране на иновативната компания за ваксини CureVac

2020-03-19T12:14:57+02:00март 17, 2020|Categories: Без категория|

На 16 март 2020, Европейската Комисия предостави финансова подкрепа в размер до 80 милиона евро за развитие и производство в Европа на ваксина против коронавируса на CureVac, иновативна фирма за развитие на ваксини от гр. Тюбинген, Германия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел проведоха видео конференция с ръководството на компанията. Подкрепата ще бъде под формата на гаранция за заем на подобна стойност, който се разглежда от Европейската инвестиционна банка. Гаранцията се осигурява чрез механизма за иновативно финансиране на инфекциозни болести, част от Хоризонт 2020 – европейската програма за научни изследвания и иновации.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: “В настоящата здравна криза, подкрепата за нашите водещи изследователи и технологични компании е особено важна. Готови сме да предоставим финансовите средства необходими на CureVac да ускори развитието и производството на ваксина против коронавируса. Горда съм, че в Европа имаме водещи компании като CureVac. Техният дом е тук, в Европа. Но техните ваксини ще са в полза на всички хора, както в Европа, така и по света“.

Мария Габриел, комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, заяви: “Важна част от нашия координиран отговор на разпространението на коронавируса е подкрепата на отличните наука и иновации в Европа. През 2014 г., CureVac спечели първата по рода си награда за иновации. В днешния важен момент, поемаме ангажимент да продължим да подкрепяме техните научни и развойни дейности. Науката и иновациите са в центъра на нашите действия за опазване здравето на хората“.

Амброаз Файол, заместник-председател за иновации в Европейската инвестиционна банкадопълни: “Европейската Инвестиционна Банка е и остава европейската банка за иновации. С още по-голяма сила това важи в настоящата криза. Благодарение на дългогодишното ни успешно сътрудничество с Комисията в областта на финансовите инструменти за изследвания и иновации (InnonFin), ще направим всичко необходимо да подкрепим CureVac в полза на европейските граждани и хората по света“.

Основана през 2000 г., CureVac е германска биофармацевтична компания, която разви иновативна технология за преодоляване на една от основните пречки пред използването на ваксини: възможността да се запазят техните свойства без съхраняване в хладилник.

Технологията на фирмата за ваксини се основава на т.н. messenger RNA (mRNA) молекули, които стимулират имунната система. Първоначалните изследвания на технологията показват потенциал за бърза реакция срещу COVID-19. Ако това бъде потвърдено, милиони ваксини могат да бъдат произведени в кратък срок и на ниска стойност от съществуващите производствени мощности на фирмата. CureVac вече е започнала програмата за