Комисар Мария Габриел: Сътрудничеството между образованието и бизнеса е ключово, за да имаме повече специалисти в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM)

2020-07-20T16:03:06+03:00юли 15, 2020|Categories: Без категория|

„Уменията и образованието са двигател на конкурентоспособността и устойчивостта на Европа. Недостигът на умения в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката е предизвикателство, което трябва да преодолеем. Нуждаем се от хора с необходимите компетентности и експертен технически опит за намиране на решения. Само тогава можем да постигнем дълготрайното възстановяване от пандемията и икономически растеж.“ Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел при откриването на виртуална конференция на тема „STEM умения: имайте предвид разликата!“, организирана от „EURACTIV“.

Тя наблегна, че въпреки нарасналото търсене на умения в областта на науката, технологиите, инженерство и математиката (STEM умения), все още се отбелязват ниски нива на постижения и интерес в тези области в държавите членки на ЕС, според проучване на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA). Една пета от 15-годишните в Европа среща трудности в областта на науката и математиката. През годините равнището на постигнатите резултати не се е променило значително в положителна посока. Освен това, момичетата и жените по-рядко се ориентират към професии в сферата на технологиите.

За да направим професиите в областта на науката и технологиите по-привлекателни за жените, трябва да разчупим свързаните с пола стереотипи. Ето защо, продължаваме да прилагаме стратегията, която инициирах преди 2 години „Жените в областта на цифровите технологии“. Нуждаем се от действия, които доближават науката до гражданите и от учени, които да бъдат в контакт с учениците. Затова планирам нова инициатива на европейско равнище „Изследователи в училищата“, която ще насърчи учениците към следване и кариера в областта на науката и технологиите“, отбеляза Мария Габриел.

Тя сподели и за други инициативи на ЕС , като конкурсът за млади учени и наградата за жени в областта на иновациите. От създаването на награда