Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com
Начало/„Категорична подкрепа“ за гражданите на България в техните законни искания от комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE)

„Категорична подкрепа“ за гражданите на България в техните законни искания от комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE)

2020-10-14T13:05:13+03:00октомври 2, 2020|Categories: Без категория|
Thematic Digest on the establishment of an EU mechanism on democracy, rule of law and fundamental rights © European Parliament, 2017

Thematic Digest on the establishment of an EU mechanism on democracy, rule of law and fundamental rights © European Parliament, 2017

  • Солидарност за „исканията и стремежите за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“
  • Конституционната реформа трябва да бъде „предмет на задълбочен и приобщаващ дебат, основан на подходящи консултации“.
  • Загриженост относно евентуалното приемане на нов избирателен закон само седем месеца преди изборите

В четвъртък комисията по граждански свободи на ЕП призова българските власти да гарантират зачитането на ценностите на ЕС и Хартата на основните права.

Комисията по граждански свободи на ЕП (LIBE) одобри с 35 гласа „за“, 30 гласа „против“ и 1 глас „въздържал се„ проект за резолюция относно „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“ в България.

Евродепутатите подчертават необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за нарастване на богатството на лица, свързани с управляващата партия.

Текстът се съсредоточава и върху продължаващите системни проблеми в съдебната власт, най-вече липсата на рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор, както и неспазването на над 45 решения на Европейския съд по правата на човека чрез провеждане на ефективни разследвания.

Освен това евродепутатите са загрижени за редица развития, сред които:

  • обявената конституционна реформа, която трябва да бъде предшествана от подходящи консултации и да бъде в съответствие с международните стандарти,
  • възможни промени в изборното законодателство, близо до предстоящите парламентарни избори ,
  • прибързано приемане на законодателство от управляващото мнозинство,
  • разследвания на корупцията по високите етажи на властта, които не дават осезаеми резултати, и „корупция, неефективност и липса на отчетност“,
  • сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите в България през последното десетилетие,
  • твърдения за използването на сила от страна на българската полиция срещу жени, деца и журналисти по време на протестите,
  • състоянието на основните права в България, например по отношение на подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, както и правата на ромите и лицата, търсещи убежище.

Цитат

„Европейското право е от значение, принципите на правовата държава са от значение. Върховенството на закона е свързано със защитата на интересите на ЕС и борбата с корупцията. Картографирането на корупцията показва ясно, че държавите членки със структурни недостатъци в областта на върховенството на закона са тези, които са най-склонни да прибягват към корупционни практики при управлението на бюджета и средствата на ЕС. Това трябва да спре“, заяви докладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания).

Следващи стъпки

Очаква се в понеделник 5 октомври евродепутатите да обсъдят продължаващите протести в България, с представители на Съвета и на Комисията, с гласуване в пленарна зала на резолюция в четвъртък, 8 октомври.

Контекст

Протестите в България избухнаха на 9 юли, като демонстрантите призоваха за оставката на министър председателя Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев въз основа на твърдения за корупция и обсебване на държавата от частни интереси. Гражданите излязоха на улицата след два инцидента, които допринесоха за нарастващото чувство на неудовлетвореност на обществеността във връзка с борбата със системната политическа корупция.

ЕП 

Споделете новината. Изберете желаната платформа: