Изявление на първия заместник-председател Франс Тимерманс и на комисар Вера Йоурова:

„В навечерието на възпоменателния ден на Холокоста над ромите почитаме паметта на стотиците хиляди роми, станали жертва на Холокоста.

Около 500 000 роми от цяла Европа са били убити от нацистите и местните колаборационисти, което представлява поне една четвърт от ромското население по онова време. Дехуманизацията на ромите и други малцинства е била първата крачка към извършването на тези ужасяващи престъпления. Днес трябва да помним случилото се и да отстояваме твърдо и пламенно споделените европейски ценности за равенство и недискриминация.

Ромите са забравените жертви на Холокоста за много европейци. Споменът за тяхното историческо преследване ни напомня за нуждата от преодоляване на предизвикателствата, пред които са изправени ромите и днес и които твърде често биват пренебрегвани. Седемдесет години по-късно синтите и ромите продължават всекидневно да се сблъскват с омраза, насилие, дискриминация и расизъм. Много от тях все още нямат достъп до основни потребности като прилично жилище, образование и здравно обслужване.

Всички държави членки са длъжни да прилагат ефективни политики, с които да се поддържа жив споменът за извършените през историята жестокости, да се съхраняват и опазват историческите обекти и да се насърчават образованието и изследванията в тази сфера. Дълг на всеки един от нас в ЕС е да се отнася с достойнство и уважение към своите съграждани, особено с най-уязвимите членове на обществото ни.“

Информация на ЕК

Лица за контакти с медиите:

Снимка от © European Parliament; CC BY-NC-ND 2.0