Преди новите еврокомисари да могат да заемат постовете си, те ще трябва да преминат през публични изслушвания в Европейския парламент през септември и октомври.

На 23-26 май 200 млн. граждани на ЕС гласуваха и дадоха силен демократичен мандат на своите представители в Европейския парламент. Сега тези депутати ще имат възможност да преценят качествата на новите членове на Европейската комисия.

Парламентът вече избра Урсула фон дер Лайен за следващ председател на Комисията и през октомври ще се произнесе относно събрания от нея екип от комисари по номинации от държавите членки. Равенството на половете е един от заявените приоритети на г-жа фон дер Лайен.

Как ще протекат изслушванията

След като Съветът одобри крайния списък на кандидатите за комисари, г-жа фон дер Лайен ще представи своя тим, включително разпределението на ресорите.

Парламентът ще организира изслушвания на предложените кандидати, за да направи оценка на техните умения и квалификации за постовете, които се очаква да заемат.

Всеки кандидат ще бъде поканен на тричасово изслушване пред парламентарните комисии, които се занимават с неговия ресор. След изслушването, което ще бъде предавано на живо онлайн, комисиите на ЕП ще подготвят своята оценка за кандидата. Оценката ще бъде финализирана от Председателския съвет, включващ председателя на Парламента и лидерите на политическите групи.

Понякога изслушванията водят до оттеглянето на кандидат или промяна в ресорите. През 2014 г., например, словенската кандидатка за ресора енергетика Аленка Братушек оттегли кандидатурата си след отрицателна оценка от парламентарните комисии по енергетика и околна среда.

След приключването на изслушванията Парламентът трябва да даде официално одобрение на целия състав на Комисията, преди еврокомисарите да могат да започнат работа.