София, 4 април 2019 г.
Комисар Мария Габриел: Историческа стъпка за намаляване цените на роуминга между държавите от Западните Балкани
В рамките на Цифровата среща на върха в Белград, българският еврокомисар по цифровата икономика и обществоМария Габриел присъства заедно с премиера на Сърбия Ана Бърнабич на подписването на регионалното споразумение за намаляване на тарифите за роуминг между шестте партньори от Западните Балкани. Това е резултат от усилията на Мария Габриел от началото на нейния мандат. Постигнатото споразумение е част от Цифровата програма за Западните Балкани, инициирана от българския еврокомисар по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Според текста на споразумението, от 1 юли т.г. цените на минута разговор в региона няма да надвишават 19 евроцента. Текстовите съобщения ще струват максимално 6 евроцента, а един мегабайт няма да бъде по-скъп от 18 евроцента.
Това е исторически момент за всички нас, който показва, че обединени можем да постигаме резултати. Споразумението е ярък символ на силната политическа воля на всички, ангажирани с него. То е споразумение на шестте балкански държави и ние го подкрепяме напълно. Следващата стъпка е да договорим същото, но този път между Западните Балкани и Европейския съюз“, заяви комисар Мария Габриел.
Тя  благодари на премиера на Сърбия Ана Бърнабич, на  отговорните министри от балканските партньори и на генералния секретар на Регионалния съвет за сътрудничество Майлинда Брегу за политическата смелост и постигнатия успех. Преди подписването на споразумението, българският еврокомисар откри втората Цифрова среща на високо равнище с участието на министрите по цифровите въпроси на шестте страни от Западните Балкани, представители на бизнеса, гражданското общество и академичната общност. Пред участниците във форума тя оче