Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com
Начало/#investEU Планът „Юнкер“ с нова финансова помощ за предприятия в България

#investEU Планът „Юнкер“ с нова финансова помощ за предприятия в България

2019-03-24T22:19:59+02:00март 15, 2019|Categories: Без категория|

София, 15 март 2019 г.

Заем в размер на 18 млн. евро за Software Group, подкрепен от плана „Юнкер“, е подписан от Европейската инвестиционна банка. Заемът за глобалната технологична компания, която помага на доставчиците на финансови услуги да цифровизират дейността си и да повишат ефективността, е първата транзакция в България с елементи на рисково дългово финансиране. Проектът предоставя пряка подкрепа на местната новосъздадена компания и е подсигурен с гаранции от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), основен елемент от Инвестиционния план за Европа. Финансирането от ЕИБ ще подпомогне изследователската дейност на Software Group и ще укрепи нейното международно присъствие.

Освен това ЕИБ подписа и заем в размер на 20 млн. евро за Raiffeisen Leasing за инвестиции в малки и средни предприятия.

Европейският комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел каза: “До момента планът Юнкер е мобилизирал общо 43 милиарда евро допълнителни инвестиции в цифровия сектор. Тези средства са изключително важни, за да могат европейските предприятия да бъдат конкурентни в съвременния свят. Двата нови проекта в България са чудесна новина и една от причините за това е, че отварят нови хоризонти пред малките и средни бизнеси. Пожелавам на повече компании в България и не само да последват този пример и да използват всички налични възможности да се развиват“.

Според вицепрезидента на ЕИБ, Вазил Худак„През 2018 г. се представихме силно в България, особено с разгръщането на консултантските ни услуги и продължаваме да подкрепяме икономиката през новата година с две важни транзакции. Финансирането от страна на Групата на ЕИБ съставлява близо 0,4 % от БВП на България през изминалата година, което е над средното за ЕС, докато предоставените консултантски услуги спомогнаха за изпълнението на проекти за близо 2 млрд. евро, което доказва важната роля на банката в страната.”

Заместник-министърът на финансите Маринела Петрова заяви: “Приветстваме ангажимента на ЕИБ да разработва иновативни финансови инструменти за справяне с инвестиционните пропуски и за предоставяне на иновативни, прагматични и ефективни решения за по-нататъшно стимулиране на инвестициите в ЕС. В бъдеще ще разчитаме на този ангажимент и способността на ЕИБ да работи с българските власти и бизнеса по инициативи, които да отговорят на нуждите на нашата икономика.”

Инвестиционният план за Европа (планът „Юнкер”) е една от основните мерки на ЕС за насърчаване на инвестициите в Европа чрез създаване на работни места и осигуряване на растеж.

Повече информация ще намерите в прикачения документ.

Източник: Европейската комисия

Споделете новината. Изберете желаната платформа: