На 15 септември (сряда) председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе своята годишна реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Страсбург.

Очаква се председателят да посочи какво ще предприеме Комисията относно най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз като борбата с коронавируса, възстановяването от икономическите последици от пандемията, мерките срещу изменението на климата, сигурността, миграцията и други.

Речта за състоянието на Съюза и пленарният дебат в Европейският парламент ще се предават на живо от 10:00 ч. българско време с превод на български език по двата сателитни канала EBS и EbS+ (изберете аудио канал на желания език от  менюто), на Фейсбук страницата на Представителството на Европейската комисия в България, както и на мултимедийната страница на Европейския парламент.

След края на речта на председателя Фон дер Лайен и първите изказвания на политическите групи в Европейския парламент Представителството на Европейската комисия Ви кани да проследите онлайн дискусия в Дома на Европа в София, в която анализ на основните послания и значението им за България ще направят:

  • Румен Александров, заместник-министър на външните работи в служебното правителство
  • Гергана Паси, директор „Европейски въпроси” и член на Управителния съвет в Атлантическия клуб в България, и президент на ПанЕвропа България и Дигитална Национална Коалиция
  • Мартин Владимиров, директор програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията
  • Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии

В разговора ще участват също Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, и Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Онлайн дискусията в София ще се излъчва на живо на Фейсбук страницата на  Европейската комисия в България.

Допълнителна информация

Всяка година през септември председателят на Европейската комисия произнася пред Европейския парламент реч за състоянието на Съюза. В нея се прави равносметка на постиженията през изминалата година и се представят приоритетите за следващата година. Дебатът за състоянието на Европейския съюз е ключов момент за доказване отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС. Той дава възможност на Европейският съюз да се доближи до гражданите, като се изтъкнат основните точки за действие и предизвикателства през годината.

Традиционно в деня на речта председателят на Европейската комисия изпраща и писмо за намеренията до председателя на Европейския парламент, и до страната, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. В него се представят подробно действията, които Европейската комисия възнамерява да предприеме през следващата година посредством законодателни мерки и други инициативи.

Дебатът в Европейския парламент ще покаже напредъка на ЕС по основните приоритети, които бяха заявени преди година.

ЕС продължава да полага усилия за овладяване на пандемията от коронавирус и да стимулира социалното и икономическото възстановяване от кризата. В по-дългосрочен план акцентът продължава да бъде върху създаването на условия за зелен преход и цифровизация.

Повече информация ще намерите на специалната страница за състоянието на Съюза през 2021 г.

Източник: Представителство на ЕК в България