В продължение на три дни „Европа директно“ – Шумен празнува Европейския ден на езиците – 26 септември.

Започнахме в ППМГ „Нанчо Попович“ – Шумен. Ученици от класа на Павлина Желева издириха и представиха интересни факти за европейските езици и показаха колко уникални сме в разнообразието си.

На следващия ден търговищкото Първо СУ „Св.Седмочисленици“ отбеляза датата. За празника гимназистите от курса на Рени Стоименова написаха позитивни мисли на предпочитан от тях европейски език и ги разпространиха сред съучениците си.

Младшите посланици на Европейския парламент организираха различни забавни и развлекателни активности за началния курс – интерактивни езикови игри с пъзели и рисунки, кръстословици, викторини.

Всеки желаещ да участва в празника можеше да запише своето послание на голямо пано, поставено в европейското фоайе на училището.

Ден по-късно учениците от Професионална гимназия по икономика – Шумен с ръководител Милена Керековска пробваха знанията си в играта „Стани богат“, като отговаряха на въпроси, свързани с езиците и показаха завидни знания. Милионери не станаха, но получиха награди. Гледаха и филм за отбелязването на празника в други страни.

Всички желаещи от училището написаха любима дума или израз на любим език

Участниците бяха почепени с лакомства, типични за различни европейски държави.

Учениците, които се включиха в езиковия маратон на „Европа директно“ – Шумен, станаха част от милионите европейци, насърчени да изучават повече езици както в училище, така и извън него.