Във Вашингтон Европейският съюз, представляван от посланика на ЕС в САЩ Ставрос Ламбринидис и заместник-началника на мисията, за финландското председателство на Съвета на ЕС, Яни Рапана, и Съединените щати, представлявани от своя търговски представител Робърт Лайтхайзър, подписаха споразумение за изменение на действието на съществуващата квота за внос в ЕС на говеждо месо без хормони.

Това е поредният резултат от сътрудничеството, засилено със съвместното изявление на председателя Юнкер и президента Тръмп през юли 2018 г., с което се създаде двустранна програма за развитие на търговските отношения между ЕС и САЩ.

През 2009 г. ЕС и САЩ сключиха меморандум за разбирателство, преразгледан през 2014 г., който предлага решение на дългогодишен спор в рамките на Световната търговска организация (СТО) за използването на някои хормони за растеж при говеждото месо. Съгласно споразумението ЕС предостави на покриващите изискванията доставчици, в т.ч. Съединените щати, квота за 45 000 тона говеждо месо, произведено без хормони.

Подписаното днес споразумение е напълно съобразено с правилата на СТО; съгласно него 35 000 тона от тази квота ще бъде разпределена, разсрочено за период от 7 години, за САЩ, а оставащото количество ще бъде разпределено сред другите износители.

Общият обем на предоставената през 2009 г. квота остава същият, не се изменят и високите стандарти на ЕС за качество и безвредност на внасяното говеждо месо.

Споразумението беше договорено въз основа на мандат от държавите членки на ЕС, които на 15 юли 2019 г. го одобриха в Съвета. Сега Съветът ще препоръча споразумението на Европейския парламент за официално одобрение, така че то скоро да може да влезе в сила.

Източник: Европейска комисия