Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com
Начало/Европейските избори през 2019 г.: най-висока избирателна активност от 20 години

Европейските избори през 2019 г.: най-висока избирателна активност от 20 години

2019-06-11T14:50:20+03:00юни 4, 2019|Categories: Без категория|
 • Повече хора дадоха своя глас на европейските избори от 23 до 26 май. Сега трябва да се сформират групите в ЕП и да се вземе решение за председателя на Комисията.

  Избирателна активност

  На изборите участваха над 50% от гласоподавателите в ЕС, най-високото ниво на избирателна активност от 20 години. За пръв път от началото на прякото избиране на депутати в ЕП през 1979 г. избирателната активност нараства.

  В 21 страни от ЕС делът на гласувалите се повиши, а в седем ръстът беше с над 10 процентни пункта. Най-много нарасна избирателната активност в Полша и Испания – с над 20 процентни пункта.

  Разгледайте блогът на ЕП, посветен на всичко, което се случваше в дните преди и по време на изборите.

  Резултати

  За момента резултатите от европейските избори не са окончателни, тъй като не всички страни са приключили с преброяването на гласовете. Следете страницата за резултатите, която актуализираме редовно с новопостъпващи данни.

  Политически групи

  Новоизбраните депутати трябва да вземат решение в предстоящите седмици към коя политическа група в Европейския парламент да се присъединят или дали искат да сформират нова група.

  Групите в ЕП се състоят от членове от различни страни със сходни политически виждания. Те упражняват влияние върху работата на Парламента и се ползват от определени предимства, например при разпределянето на времето за изказвания в пленарна зала. В същото време групите трябва да отговарят на някои изисквания, в това число да имат поне 25 депутати от най-малко 7 страни от ЕС.

  Прочетете повече за сформирането на политическите групи в Парламента.

  Водещи кандидати

  Европейските политически партии предложиха кандидати за поста на председател на Комисията преди изборите на 23-26 май. Намерението е водещият кандидат, номиниран от Съвета и събрал мнозинство от гласовете в Парламента, да бъде избран за председател на Европейската комисия с гласуване на евродепутатите.

  Тази система бе използвана за пръв път през 2014 г. при избирането на настоящия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

  Въз основа на изборните резултати водещите кандидати ще се опитат да сформират мнозинство в Парламента в подкрепа на своята кандидатура. Междувременно ръководителите на страните в ЕС ще се срещнат на 28 май в Брюксел, за да обсъдят резултатите от изборите и да започнат процеса по номиниране на председател на Комисията. Съветът възнамерява да направи номинации за този и други ръководни постове в ЕС през юни.

Споделете новината. Изберете желаната платформа: