Свържете се с нас на +359 887 740 105 и +359 899 871 199|europedirectshumen@gmail.com

Европейски избори 23-26 май 2019

2019-06-04T13:28:17+03:00май 18, 2019|Categories: Без категория|

Две неща, които трябва да направим сега, и цял куп основателни причини да ги направим

Изборите за Европейски парламент ще се проведат между 23 май, четвъртък, и 26 май, неделя, в зависимост от мястото, на което живеете или гласувате. В България изборите ще се проведат на 26 май – неделя.

Европа е изправена пред много предизвикателства. От миграцията до климатичните промени и от младежката безработица до неприкосновеността на данните.

Необходимостта да намерим общи решения никога не е била по-голяма.

Но пред нас стоят и възможности, например да разширяваме цифровия единен пазар, като същевременно укрепваме надеждната защита на европейските потребители и творци.

Това са нещата, за които европейците казват, че са най-загрижени. И нещата, за които Европейският парламент предприема действия. И ще продължи да го прави. Ако му дадете демократичната власт да върши това, като гласувате.

Този път изборите се провеждат в много различен контекст от този преди пет години. Виждаме около нас как неистините, ако не бъдат оспорени, могат лесно да превърнат многообразието в разделение. И колко крехка може да бъде демокрацията, ако не участваме активно в нея.

Този път не е достатъчно само да се надяваме на по-добро бъдеще. Този път всеки един от нас трябва да поеме отговорност и да избере своето бъдеще. Ето защо този път искаме от Вас да поемете ангажимент да гласувате и да помогнете, за да убедите и своите близки и приятели да гласуват.

Тук ще намерите списък с основателни причини и за двете. Но освен тях има още много.

№ 1 защото искам да имам правото да живея, да обичам, да уча и да работя навсякъде, където избера. В Европейския съюз всички имаме право на свободно движение.

№ 2 защото искам да имам правото да прекарвам време с моето семейство. Директивата на нашия Съюз за работното време дава на всички нас правото да прекарваме време със семействата си.

№ 3 защото имаме нужда да работим заедно, за да гарантираме нашите граници. Европейската агенция за гранична и брегова охрана ни помага да упражняваме по-добре граничен контрол. Още 10 000 гранични служители предстои да бъдат наети до 2020 г.

№ 4 защото вярвам, че всеки трябва да плаща данъците си и това ясно да се вижда. Укриването на данъци и данъчните измами са глобален проблем. Работим по него, като се опитваме да договорим по-добро сътрудничество и по-голяма прозрачност.

№ 5 защото искам да защитавам неприкосновеността на личния ми живот. Според новия Общ регламент относно защитата на данните в нашия Съюз Вие сте собственик на своите данни, а всички останали трябва да поискат позволение да ги ползват.

№ 6 защото имаме нужда да се борим с изменението на климата сега. Нашият Съюз е сред световните лидери в иновациите и инвестициите, необходими за да се борим с изменението на климата. До 2030 г. ще сме намалили своите емисии на парникови газове с 45% за 40 години.

№ 7 защото имаме нужда да работим заедно, за да управляваме миграцията. Нашият Съюз работи, за да спасява живота на мигрантите, да опазва нашите граници и да намалява незаконната миграция посредством справедлива, хуманна и ефикасна обща политика за миграцията и даването на убежище.

№ 8 защото, за да победим тероризмавсички ние трябва да работим заедно. Нашият Съюз се бори с тероризма, като укрепва нашите граници, подобрява сътрудничеството между нашите служби за сигурност, затяга контрола върху огнестрелните оръжия и противодейства на терористичната пропаганда.

№ 9 защото имаме нужда да работим заедно, за да опазваме околната среда. Нашият Съюз приема закони, които защитават природния свят и естествените местообитания, жизненоважни за нашата планета, общества, икономики и благосъстояние.

№ 10 защото имаме нужда да инвестираме, за да подпомогнем растежа на нашите икономики. Нашият Съюз насърчава интелигентния, устойчив и приобщаващ икономически растеж, който помага за извеждане на хората от бедност.

№ 11 защото имаме нужда да работим заедно, за да защитим нашия начин на живот. Нашият Съюз гарантира, че произходът и качеството на храната ни са защитени със закон. Същевременно Европейският орган за безопасност на храните помага да се гарантира, че ядем безопасна храна.

№ 12 защото фалшивите новини не са добри за никого. В нашия Съюз смятаме, че демокрацията не може да съществува без свобода на печата, плурализъм и новини, основаващи се на факти.

№ 13 защото твърде много млади хора все още са без работа. Повече европейци работят днес, отколкото по всяко друго време от 1999 г. насам. Целта ни е всеки млад човек да намери работа или да започне обучение до четири месеца, след като остане безработен.

№ 14 защото едно общество с повече равенство е и по-здраво, и по-щастливо. Нашият Съюз се основава на зачитане на правата на човека, човешкото достойнство и правата на малцинствата.

№ 15 защото предпочитам да поема отговорност за бъдещето, вместо да виня другите за настоящето

№ 16 защото светът няма да чака до следващия път

Този път ще гласувам ЗА…

Ключови дати и водещи кандидати

Законодателната работа в рамките на осмия мандат на Европейския парламент приключи на 18 април 2019 г. От 23 до 26 май гражданите на всички държави членки на ЕС ще изберат своите представители в новия Европейски парламент.

Краят на мандата

Парламентарната ваканция започна на 19 април. Настоящите преговори с държавите членки по законодателните предложения приключиха. Ако не е постигнато споразумение, Парламентът може да гласува позицията си и да я затвори на първо четене, а следващият Парламент да продължи работата. Прочетете повече в секцията за постиженията на ЕП.

Оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз

След постигнатото на 10 април споразумение по време на извънредната Среща на върха на ЕС, датата за напускане на Обединеното кралство от ЕС се очаква да бъде 31 октомври или преди това. Това означава, че Обединеното кралство ще бъде правно задължено да участва в европейските избори, в случай че не ратифицира споразумението за оттегляне преди 23 май 2019 г.

За да влезе в сила, споразумението за оттегляне между ЕС и Обединеното кралство трябва да бъде одобрено от Парламента от обикновено мнозинство от подадените гласове (член 50, параграф 2 от Договора). Прочетете повече за дебатите и резолюциите на Парламента относно Брекзит.

Дебат за председател – европейски избори 2019 г.

На 15 май в 21.00 ч. Европейският праламент организира общоевропейски дебат с кандидатите в пленарната зала в Брюксел. Дебатът беше организиран и излъчен от Eurovision – Европейският съюз за радиоразпръскване (EBU).  Прочетете повече в секцията за водещи кандидати.

Законодателната работа в рамките на осмия мандат на Европейския парламент приключи на 18 април 2019 г. От 23 до 26 май гражданите на всички държави членки на ЕС ще изберат своите представители в новия Европейски парламент.

Водещи кандидати

Процедурата с водещи кандидати („Spitzenkandidat“), използвана за пръв път по време на европейските избори през 2014 г., дава възможност на европейските граждани да участват в избора на кандидатите за председател на Европейската комисия

Европейската народна партия (ЕНП) – група ЕНП

Европейската народна партия (ЕНП) избра Манфред Вебер (ХДС, Германия) за свой „водещ кандидат“ за европейските избори на 8 ноември 2018 г, по време на конгреса в Хелзинки.

 Партия на европейските социалисти (ПЕС) – група С&Д

Като единствен „водещ кандидат” на Партията на европейските социалисти (ПЕС), Франс Тимерманс 57 г., беше официално обявен по време на конгреса на нейните членове в Лисабон на 7-8 декември 2018 г.

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) – група ЕКР

Ян Захрадил (Гражданска демократична партия, Чехия) беше избран за водещ кандидат на неговата партия на 14 ноември.

Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ)- група АЛДЕ

По време на срещата на партията на 21 март в Брюксел, Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) номинира екипа си от седем водещи кандидати (Отбор Европа) в кампанията за европейските избори.

 Европейска зелена партия (ЕЗП) – група Зелените/ЕСА

Ска Келер, 37 г., и Бас Ейкхаут, 42 г., са двамата водещи кандидати на Европейската зелена партия, обявени по време на партийния конгрес на 23-25 ноември в Берлин.

Европейски свободен алианс (ЕСА) – група Зелените/ЕСА

Европейският свободен алианс (ЕСА) избра Уриол Жункерас (ERC, Испания) за свой водещ кандидат за европейските избори по време на генералната асамблея на ЕСА в Брюксел на 7 март 2019 г.

Партия на европейската левица – група ЕОЛ/СЗЛ

Партията на европейската левица избра Виолета Томич, 56 г., и Нико Куе, 62 г., за водещи кандидати.

Изборните дни в Брюксел

Зали за преса и аудиовизуални услуги ще бъдат отворени за регистрирани медии по време на изборната седмица и в деня след изборната нощ от 23 до 27 май включително. В неделя, 26 май, пленарната зала ще бъде централното място за националните резултати, прогнози за местата, предварителни резултати и изявления на кандидатите. За влизане в ЕП ще бъде необходима специална акредитация.

Новият Парламент

След 27 май, новоизбраните евродепутатите ще започнат преговорите за сформирането на политическите групи. Необходими са 25 членове за сформирането на политическа група, като поне една четвърт от държавите членки трябва да бъдат представени в нея. Политическите групи трябва да обявят състава си до 24 юни.

На 2 юли ще започне деветият мандат на Парламента и евродепутатите ще проведат своята учредителна сесия в Страсбург. Евродепутатите ще изберат председател, 14 зам.-председатели и 5 квестори на Парламента, ще вземат решение за броя на постоянните парламентарни комисии, както и за броя на членовете им.

Следващата Европейска комисия

Държавите членки ще номинират кандидати за поста на председател на Европейската комисия, като отчетат резултатите от европейските избори. След това Европейският парламент допълнително трябва да одобри новия председател на Комисията с абсолютно мнозинство (половината от всички евродепутати плюс един, т.е. 376). Ако кандидатът не получи необходимото мнозинство, държавите членки трябва да предложат друг кандидат в рамките на един месец (Европейския съвет решава с квалифицирано мнозинство).

Прочетете повече

Кандидатите за членове на Комисията, предложени от държавите членки, и новоизбраният председател на Комисията, ще трябва да получат одобрението на Парламента преди встъпването им в длъжност през ноември. Вижте инфографика.

Източник: Европейски парламент

Споделете новината. Изберете желаната платформа: