„Нещо като нищо друго на света, нещо уникално – това е Европейският съюз“, каза Ингрид Шикова по време на дискусията „Евроизбори 2019: сега накъде?“, организирана от Бюрото на Европейския парламент днес.

На фона на предстоящата неформална среща на върха на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Брюксел тази вечер, Бюрото на Европейския парламент в България организира дискусия на тема „Евроизбори 2019: какво следва?“, посветена на резултатите от евровота и отражението на новия състав на Парламента върху бъдещата му работа. Водещ на дискусията беше известният български журналист Кирил Вълчев.

В Дома на Европа в София проф. Ингрид Шикова, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ и експерт в областта на политиките на ЕС, Владимир Шопов, политолог, иМарчела Абрашева, регионален директор на агенция Кантар България, коментираха избирателната активност, вероятните сценарии за ново разпределение на силите сред европейските политически семейства и как резултатите от отминалите европейски избори ще променят европейския политическия пейзаж.

Проф. Ингрид Шикова заяви, че „предстои упорита и ежедневна работа за европейското обединение и добруването на европейците“ и всеки избран евродепутат трябва да го има предвид, а избирателите са дали ясен сигнал, че „искат Европа“. „Европейският съюз трябва да преоткрие своята мисия, а тя е „Европа, която защитава“, добави тя.

Политологът Владимир Шопов смята, че един от основните резултати от отминалите избори е „промяна в относителната тежест на европейските институции“ като при наличието на един по-фрагментиран Европейски парламент от голямо значение ще бъдат личността, която ще го оглави, както и кой ще заеме поста на председател на Европейския съвет.

Според социологът Марчела Абрашева европейските избори показаха, че „не всеки критичен поглед върху Европейския съюз означава евроскептицизъм; не всяко критично мнение означава, че Европейският съюз се разпада“. Относно ниската избирателна активност в България Марчела Абрашева коментира, че „България е една от страните с най-висока подкрепа на еврочленството – и в ценностен, и в прагматичен смисъл. Колкото по-бързо българският обществен дебат излезе от говоренето, че ние сме малка страна и от нас нищо не зависи и следователно няма мотивация да се гласува, толкова по-бързо ние ще можем да променим тази картина“.

Запис на дискусията може да гледате на сайта на Бюрото на Европейския парламент.

Допълнителни материали

Сайт: Резултати от европейските избори 2019 г.

Видео: Как ме представляват членовете на ЕП?

Видео: Как работи ЕП?

Видео: Какво работи един евродепутат?

Организация на ЕП: Политическите групи в Европейския парламент

Организация на ЕП: Председателят на ЕП

Инфографика: Какво следва след Европейските избори?

Акцент и видео: Европейските избори през 2019 г.:Най-висока избирателна активност от 20 години