Днес, 1 февруари 2019 г., в актовата зала на СУ „Йоан Екзарх Български” се проведе дискусия на тема „Европейската интеграция – ново начало”. Събитието бе част от Програмата за училища посланици на Европейския парламент и беше организирано от старшите и младшите посланици на училището, съвместно с център „Европа директно“- Шумен.
Целта на проявата е насърчаване на активното гражданско поведение и участие на младите хора във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент на 26 май 2019 г.
В проекта участваха ученици от XI и XII клас на СУ „Йоан Екзарх Български“ и ППМГ „Нанчо Попович“. Чрез интерактивна презентация младшите посланици представиха своя проект „Моят глас – бъдещето на младите в Европа“. Те изказаха своето виждане за най-важните въпроси, които стоят пред Европа, както и за ключовото участие на младите хора в изборите за Европейски парламент през месец май.
Специален гост и лектор на събитието бе професор д-р Добромир Добрев, който представи своята гледна точка за европейската интеграция, превърнала обединена Европа в силен геополитически играч и най-откритата икономика в света, предпочитан партньор на повече от 80 държави в света. Той изтъкна факта, че най-важното в политиката на Европа е нейния плурализъм и същевременно съхраняването на европейската идентичност.