В Шумен празничният ден започнаха най-малките европейци. В двора на Детска градина “Светулка” прозвучаха стихотворения, песни, пожелания за мир и щастливи дни. В небето полетяха балони, а в състезателни игри децата показаха бързина, смелост и спортсменски дух. В читалище ‘Боян Пенев’   малките европейци от детска градина „Братя Грим” демонстрираха знания за Европа в традиционната викторина. В Профилирана природо-математическа гимназия „Нанчо Попович” се проведе конкурс за плакат, посветен на Деня на Европа. Евроексперти от 11 клас запознаха по-малките ученици с ЕС чрез представяне на информация и игри от сайта на Евросъюза – www.europa.eu. В часа на класа беше представена „Европейската година на младежта“.

Фотоизложбата „Европа на младите“ беше подредена в галерия „Университетска“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Тя събра снимки от пътувания на студенти и преподаватели из Европа по програма „Еразъм+”. В нея се включиха и  Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ и ЦДГ „Братя Грим”. Бяха връчени традиционните награди на Европа Директно – „Млади европейци за развитие” за 2021 г. Получиха ги Арт школата към ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов” и ППМГ „Нанчо Попович”.

Пленер „Рисувам с духа на Европа“ организираха младшите посланици на ЕП от търговищкото Първо СУ “Свети Седмочисленици”.

Младите хора рисуваха тениски, а изображенията бяха свързани с различни места на Стария континент, както и познати символи. Символите на Европа бяха и основен мотив в изработката на голям постер.

Заедно с пленера, имаше и викторина с награди, както и дискусия за бъдещето на обединена Европа. Основна тема беше сложната обстановка в момента и колко тежки и важни решения трябва да вземат европейските лидери, за да се запази стабилността в Съюза.

В ЦПЛР – ОДК – Търговище младите хора проведоха он-лайн викторини и игри за Европа.